Proglašavali su nas krivcima i agresorima, a one koji su stvarali nacističke države oslobodiocima - NE DAMO DA IZVRĆU ISTORIJU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Sep.2019, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašavali su nas krivcima i agresorima, a one koji su stvarali nacističke države oslobodiocima - NE DAMO DA IZVRĆU ISTORIJU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Drvaru gde prisustvuje centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine pod nazivom "Krajino moja". 

Akademija je počela na platou ispred Radničkog doma intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozdravio je dolazak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Drvar.

- Vaš dolazak ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je potvrda da nikada nećemo biti ostavljeni. To što ostajemo ovde je najveći poraz onih koji su nas hteli proterati, a da bismo ostali i opstali potrebna nam je vaša pomoć - dodao je episkop Sergije.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svetlo u Federaciji BiH.

- Hvala što se večeras sa nama da se zajedno setimo i obeležimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvek biti zahvalni - rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvaru i FBiH neprestana borba.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je potom poručio da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je posetio Drvar, ističući da je važna pomoć koju je ova opština dobila od Srbije. Kaže da nije reč o malom novcu i da su se u Drvaru okupili kako bi poručili da su uz narod.

- Srpski narod je narod slobode, stradalnički narod koji je svoju slobodu dobijao uz velike žrtve, ali koji nije bio sebičan, dajući slobodu i drugima - kaže Dodik. Dodaje da se srpskom narodu uvek nametala krivica.

- Ovaj narod je časan i pošten i mora ići uzdignute glave - kaže Dodik, dodajući da RS i Srbija stoje iza Drvara, Glamoca, Petrovca i Grahova.

Okupljenima se potom obratio predsednik Srbije.

- Slušajući vladiku, Dodika i Runićevu pomislio sam koliko sam srećan što sam ovde, što predstavljam celu Srbiju ovde u Drvaru, a znam koliko volite Srbiju. Znam koliko vaša srca kucaju za Srbiju, a naša srca kucaju i za sva mesta gde Srbi žive - kaže Vučić.

Poručuje da svi pokušavaju da umanje naše žrtve i da nas proglase krivcima i agresorima. S druge strane, oni koji su stvarali nacistačke države postali su oslobodioci.

- I vidim kako svi beže i neće da govore o tome. Ne dam da izvrću istoriju i proglašavaju nas krivima za nešto za šta nismo krivi - kaže predsednik.

Dodaje da je 1995. prethodio sukob unatar Srbije, čime je plaćena najveća cena: iz opštine iz koje su vekovima živeli Srbi, oni su proterani. Kaže da je to bila lekcija koja ne sme da se prećutkuje kako bismo se u budućnosti ponašali odgovorno.

Sećanjem na pale pripadnike našeg naroda, kako kaže, borimo se za naše živote i živote budućih generacija.

- Ali prvo sagledajmo svoje greške! - rekao je Vučić.

Ističe da je Drvaru danas uplaćeno milion evra, a biće uplaćeno i za našu crkvu, kako bi se na Petrovačkoj cesti izgradio krst i kapela.

- Tu gde su Srbi najviše stradali, tu ćemo da izgradimo krst i kapelu - kaže predsednik. Dodaje da ovakav novac ranije nije mogao da bude izdvojen i da ne bi ni došao da nije imao šta da ponudi narodu.

Kaže da od njih ne traži ništa, već će dolaziti samo da "donosi i ostavlja".

- U najkraćem mogućem roku, do Nove godine, otvorićemo fabriku u Drvaru koja će zaposliti sto ljudi. Bez novih radnih mesta nema života - rekao je predsednik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.