Izvor: Piplmetar.rs, 04.Mar.2024, 23:30

Profesorka: Otvaranje Odeljenja za albanologiju u Preševu zavisi od političke volje Beograda

Betadanas 21:59

foto FoNet/Miloš Lukić
Šef Katedre za albanologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu Nailje Malja – Imami je ocenila da bi otvaranje Odeljenja za albanologiju u Preševu bilo dobro ne samo za Albance, već za sve sa juga Srbije koji žele da studiraju albanski – pišu danas Bujanovačke.rs
„Želja postoji, a da li će vlast imati volju za tako nešto, ne znam“, kazala je ona za taj portal.
Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Nevzad Lutviu ranije je tražio od beogradskog Filološkog fakulteta da u Preševu otvori Odeljenje Katedre za albanologiju.
On se sa ovim zahtevom pismom obratio i Univerzitetu i resornom ministarstvu, piše portal.
„Nisam sigurna da li je izvesno otvaranje Odeljenja u Preševu, ali sam sigurna da bi to bilo jako dobro jer mi imamo jako mali broj studenata u Beogradu na Katedri za albanologiju“, kazala je Imami.
Rekla je da zna da u Preševu mnogi žele da studiraju albanski jezik, i ne samo Albanaca, već i Srba, kao i da mnogo studenata u Beograd dolazi iz Vranja, Bujanovca i okolnih mesta.
Pitaja je zašto da Albanci studiraju u Tetovu, Prištini ili Tirani ako bi imali priliku da se školuju u Preševu ili Bujanovcu.
„To je sve izvodljivo, a da li postoji volja vlasti ili ne, to ne mogu da kažem, ali bih želela da se to desi“, kazala je Imami.
Katedra za albanologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu postoji više od 100 godina, peta je katedra koja je počela da radi na tom fakultetu još 1921. godine.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.