Profesor Đuričin: Imamo najbolje rezultate u izbornom sistemu i pluralizmu

Izvor: B92, 03.Mar.2024, 11:38

Profesor Đuričin: Imamo najbolje rezultate u izbornom sistemu i pluralizmu

Sudeći po mestu na kojem se nalazi naša zemlja, izborni sistem u Srbiji je pohvaljen - u kriterijumu demokratije ostvarili smo najbolje rezultate.

Naime, profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin gostovao je u jutarnjem programu RTS-a, gde je između ostalog govorio i o indeksu demokratije koji objavljuje Ekonomist grupa, a koji kao jedan od kriterijuma u rangiranju zemalja uključuje i izborni sistem i pluralizam.

"Ima i nekih stvari koje se dele indirektno kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je politička kohezija. I tu je pomenuti Ekonomik intelidžens indeks demokratije u svetu - verovatno najmerodavnija institucija i najmerodavniji pokazatelj. Za 2024. godinu, prema tom izveštaju koji je izašao 2023. godine, a 2023. je opservirana godina, od 176 zemalja koje su obuhvaćene ovom analizom, ukupan broj zemalja koje su članice UN je 191, Srbija se nalazi u drugoj kategoriji, takozvanih demokratija sa problemima. Prva kategorija su čiste demokratije, to je dvadesetak zemalja, zatim je tridesetak zemalja, to su demokratije sa problemima, treća kategorija su hibridni sistemi, a četvrta su autarhični sistemi koji imaju najmanji indeks. Mi imamo skor 63, pet kriterijuma se meri - najbolji kriterijum je, možda iznenađujuće za javno mnjenje, izborni sistem i pluralizam, a najlošiji politička kultura. Mi bismo morali da se pozabavimo političkom kulturom, to je dug proces, a što se tiče izbornog sistema i pluralizma, mi imamo najbolje rezultate u tom delu", rekao je profesor Đuričin, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.