Profesor Čiplić: Vučić je prekršio Ustav više stotina puta

Izvor: Beta, 13.Maj.2021, 15:33

Profesor Čiplić: Vučić je prekršio Ustav više stotina puta

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić izjavio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić zbog nepoštovanja Ustava i ustavnih ovlašćenja od Srbije stvorio ustavnu anarhiju.Čiplić je agenciji Beta kazao da je u protekle četiri godine, od 31. maja 2017. godine kada je stupio na dužnost predsednika Srbije, Aleksandar Vučić prekršio Ustav više stotina puta.Podsetio je da svako mešanje predsednika države u rad Vlade i sudske vlasti predstavlja flagrantno kršenje Ustava."Vučić je preuzeo poslove svih ministara, premijerke, državnog tužioca, direktora javnih preduzeća, urednika javnih medijskih servisa. To je nedopustivo! Predsednik može da prima agremane stranih ambasadora, da deli pomilovanja, potpisuje zakone i deli generalske činove u vojsci", naveo je Čiplić.Po njegovim rečima, jedan od najdrastičnijih primera kršenja Ustava Srbije se desio u Vašingtonu gde je "Vučić potpisivao sporazume sa Sjedinjenim Američkim Državma i Izraelom o Kosovu, iako nema nikakva zakonska i ustavna ovlašćenja da potpisuje medjudržavne sporazume", rekao je bivši sudija Ustavnog suda.On navodi da, po Ustavu, predsednik Srbije predstavlja jedinstvo države, a Vlada Srbije je nosioc izvršne vlasti."Po Ustavu, Aleksandru Vučiću je šef Ana Brnabić i Vlada Srbije, a ne obrnuto. Vlada utvrdjuje i vodi politiku države, a ne predsednik. Dakle, u ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Čiplić: Vučić od Srbije stvorio ustavnu anarhiju

Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2021

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da je predsednik Aleksandar Vučić zbog nepoštovanja Ustava i ustavnih ovlašćenja od Srbije stvorio ustavnu anarhiju.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.