Profesor Balint izabran za dopisnog člana SANU

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesor Balint izabran za dopisnog člana SANU

Načelnik Instituta za tranfuziologiju i hemobiologiju Vojnomedicinske akademije, profesor dr Bela Balint, izabran je za dopisnog člana Odeljenja medicinskih nauka SANU na izbornoj skupštini 5. novembra.

Na redovnoj Izbornoj skuštini SANU izabrano je 35 novih članova, od toga 15 redovnih, 14 dopisnih i šest inostranih čanova.

Profesor Balint, specijalista transfuziologije i supspecijalista hematologije, rođen je 1952. a diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Novom Sadu 1978. godine, navodi se u saopštenju VMA.

Od 2005. nosi zvanje redovnog profesora i naučnog savetnika, a na mestu načelnika Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA nalazi se od 2010. godine.

Prvi je u svetu uveo inovativne aferezne terapije: selektivnu izmenu plazme sa vantelesnom imunoadsorpcijom za transplantacije bubrega i multi-modalnu aferezu za hemobiološke poremećaje.

Profesor je po pozivu na medicinskim fakultetima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i u Evropskoj školi za transfuziologiju u Milanu, Italija.

Član je Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva (SLD) od 2002. godine. Objavio je 812 naučnih radova.

Urednik je i recenzent brojnih časopisa poput „Journal of Hematology, Blood Transfusion and Disorders“, „International Journal of Clinical Transfusion Medicine“ i "Blood Banking Transfusion Medicine“.

Rukovodilac je i član većeg broja naučnoistraživačkih projekata, osnivač Centra za transplantaciju matičnih ćelija i Centra za regenerativnu medicinu VMA.

Osnivač je i predsednik Nacionalnog interdisciplinarnog udruženja za aferezno lečenje kod nas.

Odlikovan je poveljom SLD, Cvijićevom medaljom, Zlatnom medaljom ukazom predsednika Srbije, dobitnik je prve nagrade za najbolji naučnoistraživački rad SLD i najbolji naučnoistraživački projekat Vojske Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Profesor Balint izabran za dopisnog člana SANU

Izvor: Studio B, 07.Nov.2015

Načelnik Instituta za tranfuziologiju i hemobiologiju Vojnomedicinske akademije, profesor dr Bela Balint, izabran je za dopisnog člana Odeljenja medicinskih nauka SANU na izbornoj skupštini 5. novembra...Na redovnoj Izbornoj skuštini SANU izabrano je 35 novih članova, od toga 15 redovnih, 14 dopisnih...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.