Proevropsko i demokratsko delovanje

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proevropsko i demokratsko delovanje

Pozitivni rezultati rada Vlade u proteklih godinu dana, nastavlja se proces integracije u EU, očuvana ekonomska stabilnost zemlje uprkos svetskoj krizi. Borba za Kosovo ne sputava Srbiju na evropskom putu, izjavio ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković ocenio je da Vlada Srbije za prvu godinu mandata zaslužuje prelaznu ocenu, jer se osnovni principi na kojima je formirana poštuju, nastavljen je proces priključenja Evropskoj uniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a sačuvana je i makroekonomska stabilnost uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

"Ova godina očito nije godina privrednog razvoja ali jeste godina u kojoj treba da očuvamo naše privredne kapacitete i životni standard. Vlada se zaista trudi da se bori za svako radno mesto i da nivo standarda građana ostane makar na nivou koji je bio prošle godine", rekao je Srećković.

Prema Srećkovićevim rečima, Vlada u tom smislu ne daje nerealna obećanja, već se trudi da konkretnim potezima pokaže da je zemlja stabilna, dok je na diplomatskom planu veliki i značajan uspeh postignut time što je pitanje borbe za Kosovo i Metohiju sa dnevno političkog koloseka prebačeno na pravni teren, za šta se Međunarodni sud u Hagu oglasio nadležnim.

Srećković je naglasio da borba Srbije za Kosovo i Metohiju u okviru njene teritorije ni na koji način ne sputava evropski put i da je očigledno da će u narednih šest meseci Srbija biti stavljena na belu šengensku listu.

"To će biti jasna poruka Evropske Unije da želi da podrži proevropsku i demokratsku vladu u Srbiji", rekao je Srećković dodavši i da je njemu lično, kao ministru za dijasporu, veoma značajno što je pridobio sve kolege ministre za politiku prema dijaspori, koja je mnogo aktivnija i odlučnija nego što je bila do sada.

Prvi zakon o dijaspori i Srbima u regionu

Prema rečima ministra Srećkovića, činjenica da Srbija ima tri miliona svojih državljana u inostranstvu, a da su devizni prihodi od njihovih doznaka pet milijardi dolara godišnje, pokazuje da je to dovoljan argument da se povede mnogo ozbiljnija politika nego što je to slučaj bio do sada.

Srećković je izrazio zadovoljstvo i time što je Vlada Srbije jednoglasno usvojila prvi zakon o dijaspori i Srbima u regionu rekavši da očekuje da taj zakon na jesen usvoji i parlament.

Ministar za dijasporu je naglasio da veruje da je pitanje odnosa prema dijaspori, Srbima u regionu, jedan od onih pitanja oko kojih može da se postigne široki nacionalni i društveni konsenzus i da ta politika ne sme da zavisi od interesa političkih stranaka, niti od sastava izvršne vlasti.

Ministar Srećković je rekao da je takođe značajno i formiranje Saveza Srba u regionu, na čijem čelu će biti Predsednik Republike, koji je posebno značajan u kontekstu zalaganja države Srbije u pružanju pomoći sunarodnicima u zemljama u okruženju, da se izbore za sva njihova međunarodnim standardima zagarantovana prava.

Srbija deo zapadne civilizacije

Ministar Srećković je izrazio uverenje i da će Savez dati veliki doprinos u procesu razvoja regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa i da će doprineti da se integracioni procesi u čitavom regionu ubrzaju.

Srećković je naglasio da u narednom periodu očekuje stabilnost, da ne očekuje da će Vlada na bilo koji način biti ugrožena od strane opozicije, koja je, kako je ocenio, pretežno antizapadna.

Srećković je podsetio da su građani Srbije na majskim izborima definitivno odlučili da žele da vide Srbiju kao deo zapadne civilizacije i da zato očekuje da Vlada u mirnom i stabilnom periodu uspe da se izbori sa svim izazovima ekonomske krize.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.