Izvor: Medijski istraživački centar, 26.Okt.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžiti mandat Šabiću

Koalicija za slobodu pristupa informacijama pozvala je Skupštinu Srbije da obnovi mandat aktuelnom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Nevladina organizacija je danas uputila pismo Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, da što pre da predlog za izbor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i ocenila da bi ostanak Rodoljuba Šabića na toj funkciji bio najbolje rešenje.
Koalicija u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << navodi da je jedino ovaj skupštinski odbor ovlašćen da pokrene postupak izbora.
Aktuelnom povereniku prvi sedmogodišnji mandat ističe 22. decembra 2011. U slučaju da do tog datuma ceo postupak izbora ne bude dovršen, Srbija bi neko vreme ostala bez  rukovodioca ove važne institucije, ističe Koalicija.
Takođe naglašava da ovu opasnost čini većom mogućnost da zbog nezvaničnog početka izborne kampanje rad Skupštine bude blokiran.
Koalicija traži od Odbora da objavi spisak svih kandidata za ovu funkciju koje bude razmatrao, kao i podatke o njihovim kvalifikacijama.
U saopštenju se podseća da zakon dopušta mogućnost da aktuelni poverenik, Rodoljub Šabić dobije još jedan sedmogodišnji mandat.
Koalicija je ocenila da bi njegov ostanak na toj funkciji bio najbolje rešenje, imajući u vidu dosadašnje izuzetne rezultate ovog državnog organa u ostvarivanju prava na pristup informacijama, ugled u javnosti koji poverenik lično uživa, kao i prethodne ocene Skupštine o radu ove institucije.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.