Produžena uslovna kazna Alekseju Navaljnom

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžena uslovna kazna Alekseju Navaljnom

Moskva -- Sud u Rusiji produžio je uslovnu kaznu opozicionom lideru Alekseju Navaljnom zbog pronevere.

To bi moglo da blokira njegovu kandidaturu na predsedničkim izborima bar do 2021. godine.

Navaljni je u martu i junu u Moskvi i većem broju drugih ruskih gradova inicirao proteste protiv korupcije.

Opozicioni lider najavio je da želi da se kandiduje na predsedničkim izborima koji se sledeće godine održavaju u Rusiji. On prikuplja potpise pristalica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako zbog tehničkih razloga neće moći da se kandiduje. Njemu je potrebno 300.000 potpisa da bi se registrovao kao kandidat.

Navaljni tvrdi da je zabrana kandidovanja na predstojećim izborima nezakonita i da predstavnici vlasti vrše pritisak na njegovu kampanju.

On je 2013. i 2014. osuđivan za prevaru, a njegove pristalice su okarakterisale suđenja kao politički motivisana.

On je više puta napadan, a jednom je poliven zelenom tečnošću zbog koje mu je ukazivana oftalmološka pomoć u Španiji. Često se nalazi u sukobu sa zakonom, što njegove pristalice vide kao pokušaj da se ometaju njegove političke ambicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.