Izvor: B92, 23.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen pritvor za Lovas

Beograd -- VSS produžio je za tri meseca pritvor protiv 12 osumnjičenih za ratni zločin nad civilima u selu Lovas u Hrvatskoj 1991.

"Pritvor je produžen zbog mogućeg uticaja na svedoke, zbog sumnje da su izvršili krivično delo za koje je propisana kazna zatvora više od 10 godina i zbog načina izvršenja dela, pod okolnostima koje se mogu smatrati posebno teškim zbog nastalih posledica", piše u saopštenju koje je potpisala portparolka Vrhovnog suda Srbije suda Vesna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dabić.

U saopštenju se dodaje da je pritvor produžen protiv Ljubana Devetaka, Milana Devčića, Milana Radojčića, Željka Krnjajića, Miodraga Dimitrijevića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radisava Josipovića, Petronija Stevanovića, Aleksandra Nikolaidisa, Dragana Bačića i Zorana Kosijera.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 30. maja zahtev za sprovođenje istrage protiv 12 osoba osumnjičenih za učešće u tom zločinu, a posle saslušanja kod istražnog sudije određen im je pritvor, a protiv njih se vodi istraga pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Za mučenje, nečovečno postupanje i ubistvo 70 civila u Lovasu osumnjičena su četvorica pripadnika bivše JNA, četiri pripadnika civilno-vojnih vlasti u Lovasu i još četiri pripadnika oružane formacije "Dušan Silni".

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je u oktobru 2005. godine pretkrivični postupak za utvrđivanje odgovornosti za taj ratni zločin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.