Produžen pritvor ocu dečaka ubice iz Rubnikara, majci zabranjena prodaja imovine

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 11:44

Produžen pritvor ocu dečaka ubice iz Rubnikara, majci zabranjena prodaja imovine

Beograd -- Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor V. K. ocu dečaka K. K. koji je 3. maja u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Pritvor je prema okrivljenom produžen usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo za koje je propisana kazna zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz suda.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina K. K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K. K. uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Šedou, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole, dok je još jedna učenica kasnije podlegla povredama.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

K. K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života.

Viši sud u Beogradu doneo je novo rešenje kojim je odredio privremenu meru zabrane prodaje ili stavljanje pod hipoteku nepokretnosti u Paraćinu, Nišu i Beogradu, a koje su u vlasništvu ili suvlasništvu M. K. majke dečaka K. K. koji je počinio masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, saznaje Tanjug.

Sud je nedavno odredio prvu privremenu meru koja se odnosila na nekoliko nepokretnosti u Beogradu, dok se ova druga mera odnosi na nepokretnosti i u Paraćinu i Nišu.

Privremena mera je određena radi obezbeđenja budućeg novčanog potraživanja, na predlog najbližih članova porodice nastadilih u školi.

Ova mera ne znači da je njoj imovina oduzeta, već da je zabranjeno da proda ili stavi hipoteku na nju, kako bi se, ukoliko članovima porodice u parničnom postupku bude dosuđena novčana nadoknada za pretrpljenu duševnu bol i patnju ti novčani iznosi naplatili.

Odluka suda je prosleđena i u katastar, a majka ima pravo žalbe na nju. Žalba ne odlaže izvršenje.

Nedavno je Viši sud u Beogradu zabranio V. K. ocu dečaka da raspolaže, otuđi i optereti svoju imovinu, a sada je i majci to zabranjeno.

Otac dečaka se nalazi u pritvoru koji je početkom meseca produžen za još 30, a zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Sumnjiči se da je on obučavao K. K. da puca, kao i da nije obezbedio svoje oružje po zakonu, jer je, kako se sumnja njegov sin 3. maja iz očevog oružja ubio devet učenika i čuvara, a ranio šest učenika i nastavnicu.

Tužilaštvo takođe proverava da li se u radnjama M. K. majke dečaka stiču elementi krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Majci dečaka koji je počinio masakr u školi zabranjena prodaja imovine, ocu produžen pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2023

Viši sud u Beogradu doneo je novo rešenje kojim je odredio privremenu meru zabrane prodaje ili stavljanje pod hipoteku nepokretnosti u Paraćinu, Nišu i Beogradu, a koje su u vlasništvu ili suvlasništvu M.K. majke dečaka K.K. koji je počinio masakr u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, saznaje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.