Produžavaju se kontrole; Ovo je ozbiljna pretnja

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 19:25

Produžavaju se kontrole; Ovo je ozbiljna pretnja

Poljska će produžiti granične kontrole na granicama sa Slovačkom do 2. januara 2024. godine, kao odgovor na pokušaje migranata da uđu sa slovačke teritorije.

Slovačka je tranzitna zemlja za migrante, uglavnom sa Bliskog istoka i Avganistana, koji žele da stignu do zapadne Evrope, posebno Nemačke, nakon što pređu iz Srbije u Mađarsku, u Evropsku uniju, prenosi Rojters.

"Privremene granične kontrole na poljsko-slovačkoj granici produžene su do 2. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2024. godine. Inspekcije će se i dalje obavljati samo za ulazak u Poljsku", saopštila je poljska granična služba na X platformi.

Poljska, Češka Republika i Austrija su 4. oktobra pooštrile graničnu kontrolu sa Slovačkom.

Varšava je kao razlog navela "ozbiljnu pretnju nelegalne migracije na poljsko-slovačkom delu državne granice". Mera je kasnije nekoliko puta produžena.

Slično ovome, Slovačka je prošlog meseca odobrila produženje sopstvenih privremenih graničnih kontrola sa Mađarskom do 23. decembra. Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska i Austrija su deo šengenske zone EU u kojoj su ukinute kontrole unutrašnjih granica između zemalja učesnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.