Prodavnice u Hrvatskoj mogu da produže radno vreme do ponoći

Izvor: Southeast European Times, 04.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodavnice u Hrvatskoj mogu da produže radno vreme do ponoći

Nova fleksibilnija pravila o radnom vremenu prodavnica izazvala su veliko negodovanje sindikata i crkve.

03/09/2008

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba -- 03/09/08

Prodavnice u Hrvatskoj nekada su bile otvorene od 6 ujutru do 9 uveče. Sada, prema novim pravilima, vlasnici mogu sami da odrede vreme zatvaranja, što znači da prodavnice mogu da ostanu otvorene sve do ponoći.

Potpredsednik vlade Damir Polančec rekao je da će to >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pravilo ostati na snazi bar do 11. oktobra, zvaničnog završetka turističke sezone. Tada će vlada ponovo razmotriti taj korak.

Sindikati i Katolička crkva snažno mu se protive. Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je da su poslovni lobiji odneli pobedu na račun radnika koji bi mogli da budu gurnuti u smene koje traju preko osam sati -- što je kršenje zakona o radu.

"Jasno je da je o novom pravilu da se radi do ponoći odlučivao neko ko se vozi do posla i sa posla. Kako će prodavac uspeti da zatvori radnju do ponoći, počisti i onda ode kući", upitao je Sever na konferenciji za novinare. "Mnogi od njih [ne mogu sebi da priušte] automobile. Oni umesto toga koriste javni prevoz kojeg često nema posle ponoći."

Lokalne vlade u primorskom regionu koji zavisi od turizma su međutim snažno podržale tu promenu. Istovremeno, hrvatska nacionalna televizija emitovala je prilog u kojem su strani posetioci u velikom broju pozvali na produženje radnog vremena prodavnica na vrhuncu sezone, što je praksa u drugim evropskim zemljama sa značajnom turističkom industrijom.

Udruženja preduzetnika ostala su zvanično neutralna, odbijajući da komentarišu iz straha da će povećati nezadovoljstvo radnika.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.