Prodaju 100x manje a ipak više vrede - kako?

Izvor: Press, 11.Apr.2017, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaju 100x manje a ipak više vrede - kako?

Kompanija Tesla Motors nadmašila je po tržišnoj vrednosti automobilskog diva Dženeral motors.
Foto:B92.net
To je prvi put u istoriji da je najvrednija američka automobilska kompanija postala jedna koja nema sedište u Detroitu, centru automobilske industrije SAD-a.
Cena akcija Tesle, čije je sedište u kalifornijskom gradu Palo Altu, porasla je u ponedeljak 3,3 odsto, na rekordnih 312 >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dolara, pa je njena tržišna vrednosti dosegla 50,887 milijardi dolara, oko milion dolara više nego što na tržištu vredi GM.

Cena akcija Tesle snažno raste od pre desetak dana, kada je kompanija objavila podatke o rekordnim isporukama vozila u prva tri ovogodišnja meseca, pa je tada tržišna vrednost tog proizvođača električnih automobila nadmašila vrednost Forda.

U ponedeljak je vrednost Tesle premašila i GM-ovu, premda i Ford i GM proizvode i prodaju daleko više automobila nego Tesla.

Tesla je, na primer, prošle godine isporučio 76.000 električnih automobila, dok je GM prodao 10 miliona, a Ford 6,7 miliona vozila.

Premda Tesla ne posluje s dobiti, za razliku od GM-a i Forda, ulagači veruju u potencijal rasta i razvoja Tesle, s obzirom na to da kompanija ove godine planira da pokrene prodaju jeftinijeg vozila Modela 3 na američkom tržištu, za kojeg se nadaju da će imati veliki tržišni odjek.

Uz to, Tesla je u izgradnju fabrike za proizvodnju baterija u Nevadi uložio 5 milijardi dolara, a kada bude do kraja opremljena i dovršena, biće to najveća zgrada na svetu.

Elon Mask, osnivač i izvršni direktor Tesle, nada se da će time kompanija unaprediti inovacijski potencijal te smanjiti troškove proizvodnje baterija za 30 odsto. Osim baterija za automobile, fabrika će proizvoditi baterije za kućne i poslovne namene.

Ulagači veruju da će Maskovi potezi dovesti do revolucije u automobilskoj i energetskoj industriji. Uz to, Mask je najavio da će u 2018. godini Tesla proizvoditi oko 500.000 vozila, znatno više nego sada, pa je cena akcije te kompanije u poslednjih mesec dana skočila 35 odsto.

Skeptici, međutim, smatraju da su Maskovi ciljevi nerealni i da će GM, Ford i drugi bogatiji proizvođači, kada ojačaju svoju ponudu električnih automobila, ponovno po vrednosti nadmašiti Teslu.

Ali, ima i drugačijih mišljenja. "Tržišna vrednost Tesle je ludo visoka, ako tu kompaniju gledate samo kao proizvođača automobila. No, ako je gledate i kao proizvođača baterija – koji se širi i uveliko inovira industriju – možda je njena tržišna vrednost realna", kaže Džefri Gandlač, koji u fondu DoubleLine Capital upravlja portfeljom vrednim 105 milijardi dolara.

I dok je tržišna vrednost Tesle nadmašila Fordovu i GM-ovu, i dalje znatno zaostaje za japanskom Tojotom, koja na tržištu vredi 173 milijarde dolara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.