Izvor: Blic, 05.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja čeka izbore

NOVI SAD - Prodaja Novosadskog sajma, kao i Beogradskog sajma, ipak će sačekati rezultate predstojećih izbora, saznaje „Blic" u Agenciji za privatizaciju. Prema tvrdnji našeg izvora iz ove agencije, tender za prodaju Novosadskog sajma biće objavljen krajem aprila ili početkom maja, kako rok za preuzimanje tenderske dokumentacije ne bi bio zaključen pre juna, kada će se već znati ishod izbora, odnosno ko bi mogao činiti novu vladu Srbije.

Tako se, nakon prvog roka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je trebalo da bude u drugoj polovini februara, pa u prvoj polovini marta, pojavio treći rok za raspisivanje tendera, koji će sačekati ishod vanrednih izbora.

- Pošto se radi o modelu privatizacije koji, po tenderskim uslovima, predviđa učešće stranih investitora, i njima je stalo da vide kakav će biti ishod izbora, odnosno kakav će biti teren za ulaganja - kaže naš sagovornik iz Agencije za privatizaciju.

Uprava Novosadskog sajma očekuje i da će i nakon izbora dve velike inostrane kompanije biti i dalje zainteresovane da postanu većinski vlasnici sajamske kuće sa najvećim otvorenim izložbenim prostorom u regionu.

- Novosadski sajam nema procenu vrednosti kapitala od Agenije za privatizaciju. I pored prologniranja rokova, nama je ohrabrujuće da ne jenjava interesovanje potencijalnih investitora poput sajamova iz Liona i Verone da se, po otvaranju tendera, pojave kao potencijalni ponuđači za kupovinu - izjavila je za „Blic" Marijeta Lazor, izvršni direktor za korporativne poslove Novosadskog sajma. Ona je izrazila nadu da će opšta politička i ekonomska situacija posle ovih izbora biti povoljna za strana ulaganja i za nastavak ekonomskog razvoja društva u celini. Prema predlogu Novosadskog sajma, Agencija za privatizaciju objaviće takve tenderske uslove koji će praktično isključiti domaće kompanije iz trke za vlasništvo nad ovom sajamskom kućom, jer će učešće biti omogućeno samo strateškim partnerima, odnosno kompanijama koje su već dugo u sajamskom poslu i po finansijskim i poslovnim parametrima imaju takve rezultate da bi mogli da kupe Novosadski sajam. Poseban uslov je da nakon kupovine kontrolnog paketa akcija najmanje deset godina obavljaju sajamsku delatnost.

Akcije ukupno vrede 47 miliona evra

Na tenderu će se naći 52,5 odsto akcija Sajma kojima raspolažu republika i grad Novi Sad. U većinskom paketu akcija republika će prodati 70 odsto svog akcionarskog dela, a grad sve svoje akcije, ali još nije poznato koliko će budući vlasnik morati da plati za kontrolni paket. Na Beogradskoj berzi juče se jedna akcija Sajma prodavala za 5.490 dinara. Ukupan broj akcija je 703.807 i računato po sadašnjoj ceni, ukupna akcionarska vrednost je preko 3,8 milijarde dinara. Budući vlasnik će, uz 250 zaposlenih, preuzeti i 167.580 kvadrata zemljišta, te 64.262 kvadrata poslovnog i izlagačkog prostora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.