Procurili tajni dokumenti: Rusi su spremni; Ovo su Putinove crvene linije za nuklearni rat i sve su pređene

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 13:01

Procurili tajni dokumenti: Rusi su spremni; Ovo su Putinove crvene linije za nuklearni rat i sve su pređene

Prema ruskim vojnim dokumentima koji su procurili, ruske snage već su izvele vežbu korišćenja taktičkog nuklearnog oružja, u sukobu sa svetskom silom.

Kako je objavio Fajnenšel tajms, vežba je uključivala i scenario odgovora na potencijalnu kinesku invaziju.

List navodi da je imao uvid u tajne dokumente koji opisuju prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja.

Analitičari koji su pregledali dokumente kažu da je taj prag zapravo niži nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je Rusija ikada javno priznala.

Radi se o ukupno 29 tajnih ruskih vojnih dosijea sastavljenih između 2008. i 2014, u kojima se raspravlja o operativnim principima za korišćenje nuklearnog oružja.

Kriterijumi za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na rusku teritoriju, do specifičnijih okidača, kao što je uništenje 20 odsto ruskih strateških podmornica s balističkim raketama.

Fajnenšel tajms navodi da je rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može lansirati projektilima s kopna ili mora ili iz aviona, dizajnirano za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji, za razliku od većeg "strateškog" oružja namenjenog gađanju Sjedinjenih Američkih Država.

Fajnenšel tajms još navodi da su ti dokumenti ukazali i na duboko ukorenjene sumnje u Kinu, čak i u trenutku kada je Putin počeo da stvara savez s Pekingom, koji je još 2001. uključivao sporazum kojim su se obe zemlje obvezale da neće prve pokrenuti nuklearni udar.

Scenario koji opisuje hipotetički napad Kine navodi da bi Rusija, nazvana "Severna Federacija", mogla da odgovori taktičkim nuklearnim udarom kako bi zaustavila "Jug" u napredovanju s drugim talasom neprijateljskih snaga.

"Komandu je izdao vrhovni zapovednik. Koristite nuklearno oružje u slučaju da neprijatelj rasporedi jedinice drugog ešalona i preti daljim napadom u smeru glavnog udara", stoji u dokumentu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nema nikakve osnove za ovakve sumnje Moskve.

Druga vežba u kojoj je učestvovala mornarica nije povezana sa scenariom rata s Kinom, a ocrtava šire kriterijume za potencijalni nuklearni napad, uključujući iskrcavanje neprijatelja na rusku teritoriju, poraz jedinica odgovornih za osiguranje graničnih područja ili neposredni neprijateljski napad konvencionalnim oružjem.

Takođe se očekuje da će ruska vojska moći da koristi taktičko nuklearno oružje za široki niz ciljeva, uključujući "obuzdavanje država od upotrebe agresije ili eskalacije vojnih sukoba", "zaustavljanje agresije", sprečavanje ruskih snaga da izgube bitke ili teritoriju.

Međutim, izveštaji govore i da je Rusija nastavila da izvodi ovakve vežbe i nakon pokretanja njihove invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.