Pročišćenje od zla i muka: Na užičkom Festivalu osam predstava igra za Ovo malo duše

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pročišćenje od zla i muka: Na užičkom Festivalu osam predstava igra za "Ovo malo duše"

Za "ardalione" ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu boriće se osam predstava po izboru selektora Munjina iz Zagreba.

"Festival bez prevoda", kao aluzija na scenski jezik razumljiv publici, igraće se od 13. do 20. novembra pod motom "Za ovo malo duše". U festivalski repertoar selektor je uvrstio četiri predstave iz Srbije, dve iz Crne Gore i po jednu iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Jugoslovensko dramsko pozoriše u Užicu će izvesti predstavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Tako je (ako vam se tako čini), po tekstu Luiđija Pirandela a u režiji Jagoša Marković. Narodno pozorište Beograd predstaviće se komadom "Ivanov" (A.P. Čehov/Tatjana Mandić Rigonat), a Atelje 212 ostvarenjem "Moja ti" (Olga Dimitijević/Aleksandra Milavić Dejvis).

Najnovija premijera Narodnog pozorišta Užica, domaćina JPF-a, "Svedobro" (Stevan Vraneš/Nemanja Ranković) izborila je mesto u konkurenciji najboljih predstava iz EX JU produkcije.

Kraljevsko pozorište "Zetski dom" iz Cetinja u Užicu će igrati autorski projekat "Dokle pogled seže" čiju režiju potpisuje Arpad Šiling. Drugi predstava iz Crne Gore je "Samoubica" CNP-a (Nikolaj Erdman/Veljko Mićunović).

Bosansko Narodno pozorište iz Zenice igraće "Moju fabriku" (Selvedin Avdić/Selma Spahić), a Kazalište "Gavela" iz Zagreba "Priče iz bečke šume" (Oto fon Horvat/Igor Vuk Torbica).

- Pozoriše danas često se odlučuje ili da neobaveznim komedijama pobegne od vremena, ili da u tzv. teatru grubosti naslika to vreme u sadašnjim tonovima. Nikakve vajde ni od bega, ni od crnila, jer čovek još od starih vremena u pozorištu želi da nađe pročišćenje od zla koje sam u sebi nosi, i od muka koje mu nanose drugi. Stoga smo kao radni naslov festivala odabrali slogan "Za ovo malo duše", koristeći se tom tako lepom pesmom Vaska Pope "Branim", i u takvom duhu smo izabrali predstave koje ćemo ponuditi publici - saopštio je selektor Bojan Munjin.

Po prvi put u istoriji JPF-a biće izvedeno osam predstava u takmičarskom delu, ali će predstava u čast nagrađenih ovog puta izostati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.