Procesuirati Silajdžića i Zubaka

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 09.Okt.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procesuirati Silajdžića i Zubaka

Republički centar za istraživanje ratnih zločina očekuje od Tužilaštva BiH da hitno procesuira potpisnike Splitske deklaracije iz jula 1995. godine Harisa Silajdžića i Krešimira Zubaka, na osnovu koje su u jesen te godine vojne snage Hrvatske, Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH izvršile agresiju na Republiku Srpsku (RS), počinivši zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima. Tokom okupacije zapadnih dijelova Srpske ubijani su pretežno stari i nemoćni ljudi, invalidi i vojni zarobljenici, >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << uništeni su gotovo svi privredni kapaciteti, ogroman broj stambenih jedinica, vjerskih objekata i škola, o čemu svjedoče mnogobrojni izvještaji i dokazi dostavljeni nadležnim tužilaštvima, uključujući i Haški tribunal, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, povodom obilježavanja godišnjice stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

- Republika Hrvatska je agresor čije su oružane snage uz pomoć NATO-a, bez razloga, okupirale dio teritorije RS koristeći kao izgovor Splitsku deklaraciju potpisanu 22. jula 1995. godine iako su već od jeseni 1994. godine aktivno dejstvovale protiv Vojske RS, a izvedena je i operacija `Oluja` i etničko čišćenje i tadašnje Republike Srpske Krajine, podsjećaju iz Centra.

Najveći broj zarobljenih vojnika i civila, kako se navodi u saopštenju, ubijen je i sahranjen u masovnu grobnicu na Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, a u proljeće 1996. godine ekshumirano je 181 tijelo i ustanovljeno da su mnogi civili i vojnici ubijeni iz neposredne blizine, tupim predmetima, da im je razmrskana lobanja, polomljene noge i ruke, da su im vezane ruke, a dio je ubijen mecima iz neposredne blizine.

- U selu Surjan, u banjalučkoj opštini, pronađeni su ostaci spaljenih leševa osmero civila, što svjedoči o bestijalnosti izvršilaca nad nemoćnim starijim licima i invalidima, a ovakvih primjera je bezbroj o čemu svjedoče do sada izvršene ekshumacije, navodi se u saopštenju.

Iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina ističu da Mrkonjić Grad i Šipovo predstavljaju sinonim stradanja gradova u odbrambeno-otadžbinskom ratu RS. "Naselja su bila gotovo razrušena, opljačkana, a veliki dio materijalnih dobara odvezen van granica BiH. Brojni su dokumenti i svjedočenja koja govore o prekomjernoj upotrebi sile od strane napadača, velikoj brutalnosti prema civilnom stanovništvu i zarobljenim vojnicima VRS i SVK", navodi se u saopštenju.

Iz Centra ističu da niko od potpisnika Splitske deklaracije do sada nije procesuiran i podsjećaju da su uz asistenciju Turske, Njemačke i SAD, potpisnici bili Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Haris Silajdžić i Krešimir Zubak, a komandanti, među ostalim, generali Ante Gotovina, Rahem Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Atif Dudaković, Mehmed Alagić i drugi.

- Očekujemo od nadležnih tužilaštava, a prije svega Tužilaštva BiH da što prije uzme u razmatranje preuzete dokaze i procesuira odgovorne, a posebno potpisnike Splitske deklaracije Harisa Silajdžića i Krešimira Zubaka kao i komandni kadar, navodi se u saopštenju, koje je potpisao direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.
Izvor: SRNA

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.