Procenat umrlih se pomerio na mlađu životnu dob; I deca moraju da nose maske VIDEO

Izvor: B92, 19.Jul.2020, 13:43

"Procenat umrlih se pomerio na mlađu životnu dob; I deca moraju da nose maske" VIDEO

"Procenat umrlih se pomerio na mlađu životnu dob, precizne podatke ima Batut, to nije tajna, reći ćemo da se to objavi", rekao je infektolog Mijomir Pelemiš.

"Nažalost, umiru osobe i sa 30 godina. Svi mogu da se zaraze, i deca i žene i muškarci. Zdravi i bolesni, niko nije otporan", dodao je dr Pelemiš na konfrenciji za medije o koronavirusu u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se radi na tome da privatne zdravstvene ustanove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počnu da tesatiraju na koronavirus.

"Radi se na tome i mislim da će se jedan broj privatnih laboratorija uskoro priključiti", kaže Gojković.

On je rekao da postoje određena pravila koja moraju da se ispune jer se to ne može raditi u standardnim laboratorijama.

"Mora se misliti i na medicinski otpad, to je vrlo važno", rekao je Gojković.

On je objasnio da će svi građani koji se testiraju moći preko aplikacije da provere rezultate. Servis bi trebalo u ponedeljak popodne da počne sa radom.

"Krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava drže konfernecije za štampu i iznose podatke svojih Zavoda za javno zdravlje, te se na taj način iznose podaci".

"Svi treba da nose maske, pa i nažanost i deca. Samo bi trebalo naći odogovarajuće maske za decu", rekao je dr Pelemiš.

On je rekao da su za decu najbolje šivene maske.

"Ako se već izvode ispiti na fakultetima, onda moraju i da se poštuju svi uslovi inače se ne smeju izvoditi", objasnio je infektolog Mijomir Pelemiš.

Dr Pelemiš je rekao da smatra da je veliki broj građana prihvatio mere i da nosi maske.

Kada je reč o rukavicama, dr Pelemiš rekao je da je najbolje nositi ih onda kada se pretpostavlja da će se dodirivati više predmeta, kao što je recimo kupovina.

"Tokom kupovine ne možete stalno da dezinfikujete ruke. Pranje ruku ostaje primarno, ali onda kada više pipate nešto tada je preporučljivo nositi rukavice", zaključio je dr Mijomir Pelemiš.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Nisam zadužen za Nestorovića" VIDEO

Izvor: B92, 20.Jul.2020, 13:31

U zavisnosti od osobina vakcine protiv koronavirusa, struka će odlučivati o njenoj obaveznosti za građane Srbije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.