Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2015, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi u pregovorima o nuklearnom programu

Zbog teškoća u pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Lozani u Švajcarskoj, državni sekretar SAD Džon Keri otkazao je u nedelju planirani povratak u SAD.

Stejt department je saopštio da je Keri želeo da prisustvuje otvaranju Kenedijevog instituta u Bostonu 29. i 30. marta, ali da žali što zbog tekućih pregovora velikih sila (SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Nemačka) i Irana ne može da oda počast svom bliskom prijatelju sa kojim je 25 godina služio u Senatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << SAD.

Razgovori u Lozani naišli su na prepreke, o kojima su zvaničnici govorili samo uopšteno, navodeći iranski otpor ograničavanju istraživanja i razvoja nuklearne tehnologije i zahteve za brže i šire ublažavanje međunarodnih sankcija.

Ostalo je još samo tri dana do predviđenog roka u kojem bi trebalo da bude postignut nacrt sporazuma, koji bi doveo do konačnog pakta, za koji je propisani rok kraj juna.

Zbog bliskog roka, pregovarači su intenzivirali razgovore ovih dana. Keri je od četvrtka u Lozani, gde je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom. Ministri spoljnih poslova Francuske i Nemačke stigli su juče, a šefovi diplomatija Britanije, Kine i Rusije trebalo bi danas da dođu.

Stejt depatment je saopštio kasno sinoć da je "ozbiljan i težak rad" pred pregovaračima i da se očekuje dalje intenziviranje razgovora.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.