Problemi sa strujom zbog nevremena

Izvor: RTS, 03.Dec.2014, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi sa strujom zbog nevremena

Jak vetar i ledana kiša i dalje prave probleme širom Srbije. Najteže je i dalje u Majdanpeku i okolini, gde struje nema od juče popodne. U gradu nema vode ni grejanja. Bez struje meštani četiri čačanska sela. Beograd u pripravnosti, obustavljena plovidba na delu Dunava.

Nekoliko sela u okolini Čačka ostalo je bez struje zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži do kojih je došlo tokom noći usled jake kiše i olujnog vetra.

Bez struje su ostala sela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gornja Ježevica, Banjica, Rošci i Jančići, rekao je novinarima glavni dispečer Elektrodistribucije u Čačku Mirko Simeunović.

Tehnički direktor Elektrodistribucije u Čačku Stojan Vasović precizirao je da je u selu Rošci na Kablaru bez struje oko 250 domaćinstva, a da je kvar nastao jer su stabla pala na 11 trafostanica.

"Na tom području ima dosta leda, pa nije bezbedno da naše ekipe sada šaljemo tamo, ali ujutru će izaći na teren i sanirati kvar", rekao je Vasović.

Kvarovi na elektromreži otklonjeni su u Donjem Milanovcu i Boru. Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je da bi građani Majdanpeka mogli da dobiju struju večeras oko 22 sata.

Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da borba za normalizaciju snabdevanja električnom energijom istočne Srbije i dalje traje.

Sve ekipe EMS-a iz cele zemlje neprekidno su na terenu i ulažu poslednje atome snage kako bi se sanirale posledice havarija koje su po istočnoj Srbiji izazvale ledene kiše i olujni vetrovi, napominje se u saopštenju.

Kako se ističe, zbog katastrofalnih vremenskih uslova, životi članova ekipa su ugroženi, ali borba ni u jednom trenutku ne prestaje, ističe se u saopštenju.

Izvršni direktor za prenos električne energije u EMS-u Nebojša Petrović rekao je ranije da u ostalim krajevima Srbije nema većih kvarova na prenosnim sistemima elektične energije, osim uobičajnih prolaznih kvarova.

"Radimo na tome da osposobimo bar jedan od tri dalekovoda, kojim se Majdanpek snabdeva strujom, a na kojima je došlo do havarije", rekao je Petrović.

Istovremeno se nastavljaju radovi i na druga dva dalekovoda, ali sa jednim dalekovodom, napominje Petrović, može potpuno da se normalizujemo napajanje električnom energijom u Majdanpeku.

U međuvremenu, Rudarsko-topioničarski basen "Bor" i "Elektromreža Srbije" obezbedili su 20.000 boca vode i oko 10.000 toplih obroka koji će danas biti podeljeni građanima. Iz Bora je upućene cisterna sa vodom.

Škole i obdaništa ne rade, nema vode, fiksna telefonija gotovo da ne radi, ali službe od vitalnog značaja, Dom zdravlja i bolnica, funkcionišu. 

U porodilištu u Majdanpeku montiran je agregat, tako da su majke i bebe na toplom.

Zbog nestanka struje došlo je i do problema u Rudniku bakra Majdanpek čiji zaposleni loženjem vatre na mestima gde je to moguće pokušavaju da spreče smrzavanje opreme i veću štetu.  

U Pomoravlju i Podunavlju i dalje duva oluni jugoistočni vetar, a u južnom Banatu je orkanske jačine.

Najjači udari vetra do 100 kilometra na čas su trenutno u Beogradu i Vršcu.

Sneg pada na Crnom vrhu, a ledena kiša u Velikom Gradištu, Negotinu i Timočkoj Krajini.

Poseban oprez zbog poledice iz "Puteva Srbije" savetuju vozačima u košavskom području i Timočkom kraju.

Beograd u pripravnosti

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je u rubnim delovima prestonice, gde je bilo leda, posipana so, da su 53 kamiona radila u gradu, a četiri na obilaznici.

Angažovane su četiri ekipe, odnosno četiri dizalice "Gradske čistoće", koje su zajedno sa ekipama "Elektrodistribucije" uklanjale grane drveća tamo gde je bilo jakih naleta vetra.

Vesić kaže da je bilo je manjih kvarova, ali da su oni brzo otklanjani. Javna rasveta je angažovala tri ekipe na terenu, ali tu nije bilo većih problema.

Preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" je brod "Topčiderka" stavilo na raspolaganje rečnoj policiji uglavnom zbog splavova.

Gradski menadžer je podsetio da su se juče u toku dana četiri splava pomerila sa svog mesta i da su se neki od njih čak primakli matici reke, zbog čega se tu intervenisalo.

Vesić je apelovao na sve vlasnike splavova da učvrste objekte, da organizuju dežurstva na objektima i budu u kontaktu sa "Beokom servisom" i rečnom policijom i da odmah jave, ukoliko se bilo šta nepredviđeno dogodi.

Istakao je da je za danas najavljen žuti meteoalarm, što znači da se predviđaju udari vetra jačine do 25 metara u sekundi i da će zato gradske službe nastaviti da dežuraju.

U međuvremenu, Lučka kapetanija u Beogradu obustavila je, zbog jakih udara vetra plovidbu na delu Dunava i apelovala na vlasnike čamaca i brodića da ih stalno obilaze.

Šef kapetanje Vidoje Bajić rekao je Tanjugu da je plovidba obustavljena od juče u 12 sati zbog olujnih udara vetra, a da se situacija se vetrom neprestalno prati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KRITIČNO U MAJDANPEKU Treći dan bez struje, počeo da pada sneg, danas moguća evakuacija

Izvor: Blic, 03.Dec.2014

Jak vetar i ledana kiša i dalje prave probleme širom Srbije. Najteže je i dalje u Majdanpeku i okolini, gde struje nema već treći dan. U gradu nema vode ni grejanja. Bez struje meštani četiri čačanska sela...RTS prenosi da je u Majdanpeku predviđena evakuacija stanovništva ukoliko ni danas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.