Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problematična presuda "škorpionima"

Beograd -- Posle presude "škorpionima" Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je da će uložiti žalbu.

Slobodan i Branislav Medić osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, Pero Petrašević, koji je jedini priznao krivicu, na 13 godina, Aleksandar Medić na pet godina zatvora, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbi. Povodom ove presude, predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da je za takav zločin jedina primerena kazna - najstroža kazna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Za takvo streljanje ljudi, sa takvim posledicama po jedno društvo, naše, bosansko, koje god hoćete, jedina primerena kazna je najstroža kazna. To je moj jedini komentar", rekao je Tadić agenciji Asošiejted pres.

"Poigravanje sa žrtvama"

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, smatra da je presuda "škorpionima” problematična, i to ne samo zbog visine kazne.

"Oslobađajuća presuda za jednoga koji je bio među njima, ali navodno nije učestvovao u pucanju, presuda od pet godina, što je zakonski minimum, za čoveka koji je njih samo sproveo, a nije navodno pucao u njih, to je kao da ti i ja zajedno opljačkamo banku, a ti držiš stražu ili ja ubijem čuvara, a ti drugog čuvara držiš na nišanu, a onda nam sude zajedno, pa se za tebe ispostavi da ti nisi ništa radila, kao slučajni prolaznik", kaže on.

"To su jezive stvari i to jeste poigravanje i sa tim žrtvama, to je jedan problem. Drugi problem je kakvu to poruku šaljemo ovdašnjem javnom mnjenju sa ovom pričom", kaže on.

"Ali treba videti, naravno, kako će se stvari završiti na Vrhovnom sudu, koji opet ima jednu problematičnu istoriju u vezi sa presudama za ratne zločine. Vi kada pogledate, gotovo ni jedna presuda nije opstala", kaže Anastasijević.

Anastasijević je, gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, rekao i da ga je iznenadio i napor koji je sud uložio da dokaže da su "Škorpioni" bili paravojna formacija, koja nije bila ni pod čijom kontrolom.

"Sasvim je izvesno da ta jedinica nije mogla da se upotrebljava bez naređenja nekog ko je mnogo više i ko uopšte nije obuhvaćen tim sudskim postupkom", kaže on.

"Oni su funkcionisali u okviru jednog sistema i sada da mi neko kaže da su oni naređenja, kao i pare, primali od Naftne industrije Republike Srpske Krajine, ali je sud jako insistirao, čak se i u obrazloženju bavio upravo tom pričom", kaže on.

"Sud se bavio pričom da su oni bili potpuno nekontrolisani, da nema dokaza da je njima išta naređeno da oni to urade, nego su, eto, oni to sami, to je samo po sebi dosta sumnjivo. Sud bi, po meni, trebalo da upravo malo više insistira na kontekstu, a ne da nas ostavi bez obrazloženja", kaže on.

Silajdžić nezadovoljan presudom

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić nezadovoljan je presudom pripadnicima "Škorpiona" zato što je jedan od učesnika tog zločina "amnestiran" bilo kakve odgovornosti, a drugi osuđen na minimalnu zatvorsku kaznu za zločin nad srebreničkim Muslimanima.

"Ova presuda beogradskog suda je pogotovo nepravedna kada se uzme u obzir da se radi o brutalnoj egzekuciji bespomoćnih civila od kojih su neki bili deca, te da je zločin u celosti dokumentovan kroz video zapis što otklanja bilo kakvu sumnju u direktnu umešanosti svih optuženih", saopštio je Silajdžić.

On smatra da je jučerašnja presuda kulminacija dugogodišnjih propusta izvršnih i sudskih vlasti Srbije u vezi sa zločinima u Bosni i Hercegovini, uključujući i zločin genocida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.