Problem s utvrđivanjem kvoruma u Skupštini Srbije

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem s utvrđivanjem kvoruma u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije skoro sat vremena je utvrđivan kvorum neophodan za odlučivanje i nastavak rada. Problem je nastao zbog toga što, kako predsedavajući sednicom navode, elektronski sistem nije u funkciji, a poslanici opozicije jer nema dovoljno poslanika u sali.

Kvorum je prvo utvrđivan elektronskim putem - ubacivanjem kartica u poslaničke jedinice, međutim došlo je do buke u sali i negodovanja opozicije koja je tvrdila da su ubačene kartice poslanika koji nisu u sali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Pošto neki poslanici tvrde da je ubačena nečija kartica, a da poslanik nije prisutan molim još jednom da utvrdimo kvorum", rekao je predsedavajućoi Đorđe Milićević, uz jak žamor zbog kojeg je Milićević upitao poslanike: "Čemu nervoza".

Milićević je više puta pokušao elektronski da utvrdi kvorum, a potom zatražio da skupštinske službe prebroje poslanike jer elektronski sistem nije u funkciji.

Tokom prebrojavanja poslanika opozicija, koja tvrdi da u sali nema dovoljno poslanika, izašla je iz sale.

Potom je utvrđeno da je u sali ima dovoljno poslanika za nastavak rada. Međutim, utvrđivanje dnevnog reda je nastavljeno "peške", odnosno skupštinske službe su morale da prebrojavaju poslanike tokom glasanja.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić koja se javila elektronskim putem za reč upitala je predsedavajućeg kako je moguće da sistem ne radi dok se utvrđuje kvorum, a radi sad kada se ona javlja.

Potom je predsedavajući odredio pauzu od deset minuta da bi proverili ispravnost eletronskog sistem za glasanje. Posle te pauze opet je kvorum utvrđivan elektronskim putem, ali bezuspešno, pa se ponovo prešlo na prebrojavanje poslanika.

Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke rekla je Veroljubu Arsiću koji je posle Milićevića preuzeo predsedavanje da odlično znaju da nema kvoruma za odlučivanje, te da bi trebalo da se odredi poslanik iz opozicije za prebrojavanje prisutnih.

Sednicu prati reporterka N1 Emina Kovačević:

Izvor: N1

Gojković tražila da se zatvore vrata od sale

Predsedavanje je potom preuzela Maja Gojković koja je zatražila mir i tišinu i prebrojavanje poslanika pa i onih koji stoje sa strane i ne sede u poslaničkim klupama.

Maja Gojković je zatražila i da se zatvore vrata od sale, a poslanicima uzviknula: "Tišina", što je opoziciju nasmejalo.

Utvrđivanje dnevnog reda je potom nastavljeno.

Duža pauza je inače određena nešto pre 14 časova pošto je Marinika Tepić posumnjala da u sali nema dovoljno poslanika za rad. Pošto su njene sumnje potvrđene jer je od neophodni 126 poslanika bilo prisutno 108 određena je pauza.

Na dnevnom redu sednice predloženo je, između ostalog, da se nađu Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu koji predvidja stručno usavršavanje funkcionera, Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, kao i predlozi izmena Zakona o državnim službenicima i izmena Zakona o informacionoj bezbednosti.

Poslanici tokom prepodneva nisu prihvatili predloge zakona koje je podnela opozicija.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.