Problem 300 Rohindža: Malezija zahteva da ih Bangladeš primi nazad

Izvor: B92, 10.Jun.2020, 09:55

Problem 300 Rohindža: Malezija zahteva da ih Bangladeš primi nazad

Malezija će od Bangladeša zatražiti da primi nazad oko 300 izbeglica pripadnika naroda Rohindža, ukoliko se pokaže da su pobegli iz kampova u ovoj zemlji.

Izbeglice su stavljene u pritvor nakon što je brod kojim su putovali uplovio u vode Malezije u toku ove nedelje.

Ministar spoljnih poslova Malezije je rekao da će od Bangladeša zatražiti da primi privedene izbeglice ukoliko se pokaže da su pobegli iz kampova u ovoj zemlji.

Vlasti su u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapsile 269 izbeglica i pronašle telo žene u oštećenom čamcu u blizini ostrva Langkavi. Malezija će zatražiti da izbeglice budu smeštene na ostrvo Bhasan Ccar u Bangladešu, a planirala je i da od UNHCR zatraži da migrante naseli u treću zemlju, preneo je Rojters.

Zvaničnici Bangladeša su saopštili da nisu u obavezi niti mogućnosti da prihvate još izbeglica Rohidža, kojih u ovoj zemlji trenutno ima 1.1 milion, i apelovali na medjunarodnu zajednicu da pomogne u njihovom iseljavanju iz ove države.

Iz UNHCR-a navode da je broj mesta na koja ovi ljudi mogu biti iseljeni ograničen i da možda neće biti moguće pronaći novo mesto za život za sve izbeglice.

Malezija ne priznaje izbeglički status pripadnicima naroda Rohindža, ali je ova država njihova omiljena destinacija. Pripadnici ovog naroda koji su mahom muslimani beže iz Mjanmara još od napada vojske iz 2017. godine, a u skorije vreme i iz kampova u Bangladešu u kojima vladaju jako loši uslovi.

Zvaničnici Malezije su saopštili da neće više primati izbeglice koji su pripadnici ovog naroda nakon što je država pooštrila granične kontrole zbog pandemije korona virusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.