Proba male mature

Izvor: RTS, 13.Maj.2011, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proba male mature

Učenici osmog razreda sutra će polagati probni test završnog ispita. Od 9 do 11 časova test iz maternjeg jezika, a od 12 do 14 iz matematike. Zadaci odštampani i na jezicima nacionalnih manjina.

Probno i neobavezno polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda, biće održano sutra u osnovnim školama.

Osnovnu školu ove godine završava oko 80.000 đaka, a za njihov upis u srednje škole predviđeno je oko 86.000 mesta, saopštilo Ministarstvo prosvete i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nauke.

Najviše mesta ima za četvorogodišnje srednje stručne škole 47,4 odsto, za buduće gimnazijalce rezervisano je 21,2 odsto mesta, a za trogodišnje stručne škole predviđeno 19,8 odsto od ukupnog broja mesta.

Za one koji žele da upišu neki od oglednih reformskih programa iz ekonomske, pravne, ugostiteljske i tehničke struke ima 11,6 odsto mesta.

Testovi iz srpskog jezika polagaće se od 9 do 11 časova, a posle pauze od sat vremena, u podne će početi i polaganje testova iz matematike, koje će trajati do 14 sati.

Zadaci su odštampani i na jezicima nacionalnih manjina.

Testovi nisu obavezni, ali će đacima pomoći da razbiju tremu, da prođu kroz proceduru samog polaganja završnog ispita i da vide kako izgleda forma nepoznatih zadataka.

Ove školske godine prvi put se umesto kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole polaže završni ispit na kraju osmog razreda.

Završni ispit, odnosno mala matura, polagaće se 23. i 24. juna.

Ona će se bodovati za upis u srednje škole, a ove godine neće se mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita.

Polagaće se testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike.

Predviđeno je da ove školske godine na testovima iz srpskog jezika i matematike osmaci imaju 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka.

Iz godine u godinu povećavaće se broj nepoznatih zadataka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.