Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2017, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljavština u pravosuđu

Pravosuđe u BiH, posebno Tužilaštvo BiH sve je samo ne nezavisno, nepristrasno, transparentno i čestito.

Ko god tvrdi drugačije  laže i u službi je kriminala, politike i pojedinih političkih partija, koje već decenijama uglavnom preko visokopozicioniranih nosilaca pravosudnih funkcija, ne da utiču na rad pravosuđa, već praktično odlučuju o svim bitnim tužilačkim i sudskim  procesima u ovoj zemlji.

Primjera za to je bezbroj i gotovo da nema godine, a da nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iz Tužilaštva BiH ne obraduju nekom tragikomičnom situacijom, kao što su, recimo, igre oko afera "Reket", "Gibraltar", "Boss" itd. O nestanku dokumentacije na putu iz tužilaštva u sud, (ne)sposobnosti tužilaca da pribave  orginalne dokumente, isteklim rokovima, sumnjivim sudskim i tužilačkim odlukama da i ne govorimo, jer to je postala svakodnevica na koju se više niko i ne obazire. Čast izuzecima, poštenim i čestitim sudijama i tužiocima, ali koliko su krivi oni korumpirani, krivi su i oni, jer decenijama ćute o svemu što se oko njih odvija.

Prljavština u pravosuđu koja se nakupila posljednjih petnaestak godina teško da će se očistiti i umjesto "grla" koja istragu o dvojici ili trojici tužilaca predstavljaju kao početak kraja korupcije, trebalo bi razmišljati o malim, sitnim koracima, koji će recimo za 10 ili 15 godina, ne očistiti, već samo  vratiti povjerenje u sudiju i tužioca.

Najavljeno formiranje timova tužilaca dobar je korak u tom pravcu, ali pod uslovom da u tim timovima ne budu predstavnici političkih partija, već profesionalci kojima su zakon, opšti interes i tužilačka čast na prvom mjestu i koji će za početak, ako ništa, barem pokazati da se ne boje politike.

O pravim i kvalitetnim optužnicama protiv krupnih riba zasad je iluzorno i govoriti, iako se dokumentacija, kako reče nedavno nosilac jedne pravosudne funkcije, može naći i "u internet".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.