Prljava si: Devojčica se ubila zbog menstruacije, njena smrt izazvala proteste

Izvor: B92, 14.Sep.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prljava si": Devojčica se ubila zbog menstruacije, njena smrt izazvala proteste

Nakon što je učitelj osramotio devojčicu zbog menstrualnog ciklusa, ona se ubila, a njena smrt izazvala je proteste ispred kenijskog ministarstva obrazovanja.

Djevojčicina majka je rekla da je njena ćerka pronađena mrtva prošlog petka nakon što je dobila menstruaciju za vreme nastave i zaprljala odeću, i tada je, navodno, njen nastavnik nazvao "prljavom" i isterao je iz učionice škole koja se nalazi u Kabiangeku, zapadno od Najrobija.

To je bio prvi devojčicin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ciklus i nije imala uložak, ispričala je majka lokalnim medijima.

Ovaj incident izbacio je na površinu loš rad kenijske vlade koja je 2017. godine donela zakon prema kojem vlada mora da osigura besplatne uloške svim učenicama, piše "The Guardian".

Devojčicina smrt izazvala je proteste ispred ministarstva obrazovanja, a 200 roditelja je protestovalo ispred škole u Kabiangeku. Demonstranti su osudili učiteljevo ponašanje, a šef regionalne policije Aleks Šikondi rekao je da se devojčicina smrt još uvek istražuje.

Policija je upotrebila suzavac da rastera demonstrante i uhapsila najmanje pet osoba nakon što su srušili školska vrata.

Škola je privremeno zatvorena.

Pristup proizvodima za menstruaciju ogroman je problem širom subsaharske Afrike, gde devojčice zbog nemogućnosti da sebi osiguraju te proizvode izbegavaju odlazak u školu.

Izveštaj UNESCO-a za 2014. godinu procenio je da jedna od 10 devojčica propušta nastavu tokom menstruacije, što znači da svake godine izostave 20 posto svog školovanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Prljava si!" Prvi put je dobila menstruaciju, pa je nastavnik izbacio sa časa: NAKON TOGA JE PRONAĐENA MRTVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2019

Nakon što je učitelj osramotio devojčicu zbog menstrualnog ciklusa, ona se ubila, a njena smrt izazvala je proteste ispred kenijskog ministarstva obrazovanja...Djevojčicina majka je rekla da je njena ćerka pronađena mrtva prošlog petka nakon što je dobila menstruaciju za vreme nastave i zaprljala...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.