Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljanje kampanje

Beograd -- Do izbora je ostalo sedam dana, a finiš kampanje, koju su mnogi na početku ocenili kao sporu i dosadnu, postaje sve zanimljiviji.

Analitičari veruju da će poslednji dani biti, kako kažu, prljava faza. Jedna od najdužih kampanja u istoriji parlamentarizma u Srbiji nije umorila srpske političare. Već dva meseca oni iz dana u dan traže načine da privole birače da zaokruže baš njihov broj na listiću.

Građani imaju različite stavove o kampanjama:
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Jako su napadni, užasni, verujte mi da odmah menjam kanal."

"Nekad dođu da đuskaju i igraju. A posle izbora da ih narod vidi da igraju?"

"Neki su se toliko našminkali i toliku su počeli da pričaju umilnim glasom, što nikada ranije nisu radili."

"Ljube ovce, miluju kerove, da li su to političari?"

Analitičari smatraju da je pojavljivanje političara u situacijama u kojima građani nisu navikli da ih viđaju dokaz da su i ovdašnji lideri stranaka od svojih zapadnih kolega konačno usvojili neke od načina da se približe biračima. Razlika je samo u tome kako ko to radi.

Analitičar Milan Nikolić kaže da političarima ne treba zamerati zbog ljubljenja beba. "To je dokaz da političari pokušavaju da se prikažu kao obična ljudska bića, što u suštini nisu", kaže on.

Iako je na početku obećana pozitivna kampanja, i u ovoj izbornoj trci koriste se nedozvoljena sredstva. Najopasnije je to, kaže Nikolić, što neke nevladine organizacije u ime jedne političke partije kroz rešavanje testa pomažu glasačima da utvrde kojoj su političkoj opciji u Srbiji najbliži.

"Čini se da su političari nešto novo naučili, a to je da ne idu direktno jedni na druge, nego da to ostavljaju drugima, da pišu plakate, da rade taj posao kako što radi ta nevladina organizacija, toliko su naučili da ne idu direktno jedan protiv drugog jer znaju da će da stradaju", kaže on.

Igranje, pevanje i nagovaranje na glasanje pomoću Interneta nisu jedini putevi do sigurnih glasova. Tako se ovih dana u Novom Sadu pojavio plakat Vojvođanskih partija sa improvizovanim falusom sačinjenim od klipa kukuruza i dve glavice luka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.