Izvor: Blic, 12.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje užičkom 'Piladu'

Priznanje užičkom 'Piladu'

UŽICE - Vahidin Prelić, glumac užičkog Narodnog pozorišta, dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu na Međunarodnom festivalu antičke drame održanom u makedonskom gradu Stobiju. Prelić je priznanje dobio za ulogu Pilada u istoimenom komadu.

Predstava 'Pilad', u režiji Italijana Andree Pačota, dobila je jednu od četiri nagrade u konkurenciji pozorišta iz Makedonije, Holandije, Grčke, Ukrajine i Bugarske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Nisam uspeo da gledam druge predstave, tako da ne mogu da govorim o konkurenciji, ali u svakom slučaju imena pozorišta koja su učestvovala garantuju da je festival bio dobar - kaže Vahidin Prelić.

Komad 'Pilad', navodi Prelić, u Stobiju je doživeo drugu dimenziju jer je izveden na otvorenoj sceni.

- Scena na kojoj smo igrali nije bila iz vremena kada su se na njoj odigravale predstave antičke Grčke. Čuo sam da su je Rimljani pretvorili u gladijatorsku arenu, tako da nije akustična kao što sam očekivao. Ako je to mana festivala, onda je prednost to što smo prvi put igrali pred dve hiljade ljudi - navodi Prelić.

'Pilad', koji je premijerno izveden zimus, uskoro će učestvovati na još jednom festivalu. Užičko Narodno pozorište očekuje da će ovim komadom ući u selekciju sarajevskog MES festivala i dobiti nove nagrade.

V. Lojanica

Obmanuti putnici tuže agencije Odmor u golubarniku

Turistička inspekcija u Nišu podnela je 30 prekršajnih prijava protiv agencija na koje su se građani žalili zbog loših usluga, zbog čega je mnogim niškim turistima preseo ovogodišnji odmor.

Zdravko Tomić, načelnik ove inspekcije, kazao je da još neće otkrivati imena agencija na koje su se građani žalili, jer su prekršajni postupci u toku. Po tvrđenju načelnika turističke inspekcije, najviše je žalbi građana koji su letovali u Grčkoj.

- Jednoj niškoj porodici prodat je apartman, a po tvrđenju članova te porodice, to je bila neka vrsta golubarnika - navodi Tomić.

U inspekciju je stigla i prijava jedne Nišlijke koja tvrdi da je smeštaj bio ispod svih proseka i da je bila čak prinuđena da spava na madracu koji je bio postavljen na cigle.

- Imamo prijavu da su naši turisti ušli u apartman u kome je postojao toalet, ali do njega nije moglo da se dođe zbog građevinskih radova. Podneta prijava dokumentovana je fotografijama - istakao je Tomić.

Načelnik turističke inspekcije napominje da se kazne za ovakve prekršaje kreću do 500.000 dinara. Tomić je preporučio građanima koji preko agencija idu na letovanje da obavezno traže uslove putovanja i sliku apartmana koji zakupljuju.

- Dve porodice su nam prijavile agenciju koja im je prodala dupleks, a dobili su četvorokrevetnu sobu - rekao je Tomić.

Tek posle okončanja spora biće objavljena imena agencija koje su obmanule putnike.

M. Smiljković

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.