Privremeno prekinuto suđenje Haradinaju

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeno prekinuto suđenje Haradinaju

Suđenje Ramušu Haradinaju u Hagu privremeno prekinuto, jer je zaštićenom svedoku "81" pozlilo. Suđenje bi trebalo da se nastavi sutra ako svedoku bude bolje.

Današnje ročište na suđenju Ramušu Haradinaju u Međunarodnom tribunalu u Hagu je prekinuto, jer je zaštićenom svedoku "81" pozililo, kako se moglo zaključiti iz reči predsedavajućeg sudije Bakone Molotoa.

Zaštićeni svedok je na ročištu izjavio da je u zarobljeništvu OVK u selu Jablanica u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << leto 1998. video sedam osoba koje su, po optužnici, kasnije ubijene.

Kao žrtve iz logora Jablanica, u optužnici su navedeni Ivan Zarić i Agron Beriša i Burim Bejta, romske nacionalnosti, koje je OVK privela 19. maja 1998. Oni su u logoru prebijeni i mučeni, a Baljaj je, po optužnici, Zariću odsekao uvo.

Treće optuženi Brahimaj je zatim, u prisustvu Haradinaja, naredio da trojica civila budu pogubljena, posle čega ih je Baljaj odveo sa pripadnicima svoje jedinice "Crni orlovi". Tela Zarića, Beriše i Bejte nisu nađena.

Svedok "81", u prvom delu iskaza koji je dao na srpskom jeziku, opisao je kako je, kao pripadnik OVK, bio upućen "na ispomoć" u bazu OVK u Jablanici kod Dečana. Njega i još nekoliko "vojnika" primila je osoba koja se predstavila kao "Madžup", za koju je kasnije saznao da je komandant baze u Jablanici Ljah Brahimaj.

"Madžup nas je odveo u podrum i u jednoj prostoriji, gde je bilo 20,30 santimetara vode, video sam šestoro, sedmoro ljudi. Bila su dva mlada Roma, jedan Srbin, dve žene i dvojica starijih muškaraca, nisam znao koje su veroispovesti... Bili su vezani, nisu bili u najboljem stanju, imali su modrice", ispričao je svedok.

Brahimaj je zatim, po rečima svedoka, mladog Srbina ispitivao u prostoriji iznad podruma.

"Pitao ga je gde su policija i vojska i njihovi punktovi. Ispitivanje je trajalo pola sata - 45 minuta... Potom smo izašli u dvorište, a Brahimaj je naredio da dovedu i dva mlada Roma", kazao je svedok "81".

Usledila je redovna pauza u zasedanju, posle koje se svedok nije vratio u sudnicu, a nastavak suđenja je odložen za sutra. Suđenje bi trebalo da se nastavi sutra ujutru, ako svedoku bude bolje.

Navodi optužnice

Ramušu Haradinaju, Ljahu Brahimaju i Idrizu Banjaju stavljaju se na teret ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Srbima, Romima i Albancima u Jablanici.

Usvajajući žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, Apelaciono veće Tribunala naložilo je, krajem jula 2010. godine, da se suđenje Haradinaju i saoptuženima Baljaju i Brahimaju ponovi po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Prvostepenom presudom Haradinaj i drugooptuženi Baljaj bili su oslobođeni krivice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. Trećeoptuženi Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Delimično ponavljanje suđenja, Žalbeno veće Tribunala naložilo je zato što u prvom procesu nisu saslušana dva ključna svedoka, bivši pripadnici OVK, koji su odbili da svedoče jer su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi, u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali da nije dokazana krivica Haradinaja i Baljaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.