Privremeni smeštaj za Rome sa Novog Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeni smeštaj za Rome sa Novog Beograda

BEOGRAD - Romi koji protestuju zbog rušenja divljeg naselja u blizini objekata namenjenih Univerzijadi na Novom Beogradu nastavili su protest ispred Skupštine Beograda gde su u policijskoj pratnji stigli nešto posle 17.30 časova.

Kako je agenciji Beta rečeno u Skupštini grada, delegaciju Roma primio je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.

Nekoliko desetina Roma je ispred Starog dvora i povremeno uzvikuju: "Hoćemo Đilasa!".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Đilas: Svima privremen smeštaj

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da će grad, u skladu sa mogućnostima, obezbediti privremeni smeštaj za Rome sa Novog Beograda, kojima su danas srušene kuće kod kompleksa Belvil.

"Svi socijalno ugroženi, koji nemaju druge stambene mogućnosti, a imaju prijavljen boravak u Beogradu, mogu se obratiti socijalnim centrima, kako bi im se obezbedio privremeni smeštaj, koji će moći da zadovolji njihove trenutne potrebe" , rekao je Đilas novinarima u Starom dvoru.

Gradska vlast će, kako je rekao, takvu praksu sprovoditii i dalje jer bi u suprotnom značilo da svako ko nelegalno zauzme deo gradskog zemljišta može od grada očekivati stan ili novčanu pomoć.

Ugrožen magistralni prsten

Prema njegovim rečima, srušeni su samo oni objekti koji su ugrožavalu izgradnju magistralnog prstena uz ulicu Jurija Gagarina i Milutina Milankovića, a koji bi trebalo da bude završen do početka Univerzijade.

"Svako ko je nelegalno zaposeo deo gradskog zemljišta, na onim mestima gde treba da prođu infrastrukturni objekti, tu ne može da ostane" istako je Đilas.

Rešenje stiglo juče

Prema rečima predstavnika Roma, rešenje komunalne inspekcije Novi Beograd o rušenju dobili su juče rano posle podne, a buldožeri su se pojavili jutros.

Đilas je naglasio da će se obratiti MUP-u, ukoliko se blokada ulica nastavi, kako bi se saobraćaj normalizovao i počeli radovi na izgradnji novog bulevara.

Stanovnici nehigijenskog naselja kod kompleksa Belvil, gde je u toku rušenje, danas su blokirali ulicu Jurija Gagarina, a njihov protest je prošao bez incidenata.

Uklanjanje tog naselja je počelo na osnovu rešenja gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove.

Janković protestovao

Zaštitnik građana Saša Janković protestovao je danas zbog rušenja kuća Roma iz divljeg naselja na Novom Beogradu nedaleko od lokacije koja se priprema za Univerzijadu i ocenio da vlast nema sistemsko rešenje za probleme Roma.

"Bagerima i policijom ne rešava se problem romskih sirotinjskih naselja niti sprovodi cilj proglašene i mnogo propagirane dekade Roma u Srbiji", naveo je Janković u saopštenju i osudio način na koji se pristupilo rešavanju problema nelegalnih romskih naselja u Beogradu.

Rušenje, uz primenu sile, sirotinjskih naselja u kojima žive građani i deca romske nacionalnosti, bez rešenja za adekvatan nužni smeštaj, ukazuje da nadležni nemaju osnovne sistemske odgovore na probleme najugroženijih romskih porodica, naveo je Janković.

Moć države pod znakom pitanja

Zaštitnik građana je dodao da to "stavlja pod znak pitanja moć države da konstruktivno rešava probleme najugroženijih građana" i podsetio na socijalne i etničke tenzije koje su pratile pokušaje raseljavanja romskih naselja na lokacije u ulicu dr Ivana Ribara, u Ovču i Zemun Polje.

"Pitanje je i kada će republičke vlasti konačno ponuditi konkretan sistemski odgovor na pitanja i probleme romske zajednice i drugih najugroženijih građana koja se nagomilavaju decenijama - stanovanje, obrazovanje i zdravlje pre svih", naveo je Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.