Privremena skupština KiM odlučila da formira vladu

Izvor: Blic, 14.Jan.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremena skupština KiM odlučila da formira vladu

Privremena skupština Kosova i Metohije donela je danas odluku da izabere vladu, ali nije precizirala do kada će vlada biti formirana, niti njen sastav.

Predsednik Skupštine Slavko Stevanović, donedavno predsednik opštine Leposavić, poručio je da će ova skupština nastaviti da svim legitimnim sredstvima štiti ustavni poredak Srbije, te da će učiniti sve da sačuva celovitost Srbije, Kosovo u njenom sastavu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpski narod u pokrajini.

- To možemo učiniti samo ako imamo svoju teritoriju i vlast na njoj - rekao je on.

Stevanović je dodao da će Skupština KiM raditi i na vraćanju srpskih institucija na Kosovo i da će se "boriti svim demokratskim sredstvima da nikada ne bude granice između Kosova i centralne Srbije".

- Svima je jasno i vreme je pokazalo da se desilo ono na šta smo ukazivali - provedeni su lokalni izbori po zakonima Kosova, održane su sednice skupština, zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, Kosovo iz dana u dan sve više postaje nezavisna država - upozorio je Stevanović.

On je pozvao sve koji su učestvovali na kosovskim izborima da "slede put Krstimira Pantića", izabranog gradonačelnika Kosovske Mitrovice koji nije hteo da položi zakletvu na materijalu sa grbom "republike Kosovo".

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić predložio je da 21. januara, kada Srbija treba da počne pregovore o pristupanju EU, stotinak građana sa Kosova dođe ispred Ustavnog suda u Beogradu.

- Moramo ispred Suda da kažemo da je datum za početak pregovora zasnovan na veleizdaji i da Ustavni sud neradom ruši državu Srbiju - rekao je Jakšić.

U Zvečanu je 4. jula konstituisana Privremena skupština KiM, za čijeg je predsednika izabran Slavko Stevanović.

Konstitutivnoj sednici nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije. Sednici je prisustvovalo 97 poslanika koji su položili zakletvu i usvojili Deklaraciju privremene Skupštine KiM u kojoj se navodi da je Skupština predstavničko telo građana Srbije u pokrajini koji poštuju Ustav i zakone Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.