Izvor: B92, 21.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici se ne slažu sa vladom

Ljubljana -- Slovenačka vlada usvojila zaključak o priznavanju nezavisnosti Kosova, menadžeri upozoravaju na privredne interese.

Slovenačka vlada, takođe, od Srbije zahteva naknadu štete za ambasadu. Danas, na svojoj redovnoj sednici, Vlada Slovenije usvojila je predlog zaključka o priznavanju nezavisnosti Kosova i taj zaključak poslala parlamentu, potvrdio je portparol slovenačke vlade Valentin Hajdinjak.

O zaključku da se prizna Kosovo najpre će raspravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spoljnopolitički parlamentarni odbor, a sam parlament će ga, najverovatnije, uvrstiti na dnevni red svoje redovne sednice, krajem februara.

Procedura priznavanja Kosova od strane Slovenije neće biti brza, a Slovenija sigurno neće biti u takozvanom "prvom krugu" država, koje će priznati Kosovo.

Inače, zbog najavljenih demonstracija u Beogradu, slovenačka ambasada će do daljeg biti zatvorena, prenose slovenački mediji.

"Da se nadoknadi sva šteta"

SNS sigurno protiv

Većina slovenačkih parlamentarnih partija je dan nakon proglašenja nezavisnosti Kosova upozoravala da Slovenije ne bi smela da žuri sa priznanjem, već prvo pažljivo da prati događaje na tom području, a ujedno da se ponaša u skladu sa drugim članicama Evropske unije. Da će glasati protiv priznanja Kosova, najavila je jedino Slovenska nacionalna stranka.

Prema rečima portparola slovenačke vlade, vlada je danas proširila svoj dnevni red, jer se bavila i razmatranjem situacije nastale u Srbiji, nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Tim povodom, vlada je oštro osudila nedavni napad na slovenačku ambasadu u Beogradu i naložila ministarstvu spoljnih poslova Slovenije da od srpskih vlasti traži naknadu sve nastale štete.

Zbog toga, slovenačka vlada očekuje da će srpske vlasti, u skladu sa bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, ubuduće učiniti sve da zaštite slovenačku ambasadu, osoblje i imovinu Republike Slovenije u Srbiji.

Slovenačka vlada zahteva i da se nađu i kazne napadači, ne samo na ambasadu u Beogrradu, već i na slovenačka preduzeća u Srbiji.

Pored toga, vlada Slovenije očekuje da će se predstavnici srpskih vlasti, ubuduće, uzdržati reči i činjenja protiv Slovenije i njenih privrednih i drugih subjekata, kao i da će delovati u pravcu smirivanja situacije, ali i tesne saradnje među državama.

Istovremeno, članovi spoljnopolitičkog odbora slovenačkog parlamenta su, na današnjoj sednici, državnog sekretara ministarstva spoljnih poslova Slovenije, Andreja Štera, uglavnom ispitivali o stanju u Srbiji i napadima na slovenačku imovinu u Srbiji, dok je više opoziconih poslanika pozvalo slovenačku vladu da odloži odluku o priznavanju Kosova.

"Potezi sa privrednim posledicama"

Na promišljeno ponašanje, i da Kosovo ne prizna među prvima, Vladu su pozvali i slovenački privrednici, zabrinuti zbog mogućih ekonomskih posledica za njihova preduzeća koja sarađuju sa Srbijom.

Upravo to je, u svom pismu, upućenom premijeru, Janezu Janši i šefu diplomatije Dimitriju Rupelu, 15. februara i zahtevao predsednik Udruženja slovenačkih menadžera i predsednik uprave jednog od najvećih slovenačkih preduzeća, Gorenja, Franjo Bobinac.

Bobinac je tada, u ime 1100 slovenačkih menadžera, tražio da Slovenija "ne bude prva ili među prvima, koji će predavati štafetu priznavanja Kosova".

U ime zabrinutih menadžera, Bobinac je podsetio da Slovenija u Srbiji ima milijardu i dvesta evra investicija, ali i da politički potezi i izjave mogu imati jake privredne posledice.

Protest i u Ljubljani

Srpska društva u Sloveniji najavila su, u Ljubljani, protestni skup protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Srpska društva, u saradnji sa svim srpskim kulturnim društvima i organizacijama u Sloveniji, najavila su za nedelju protestni skup "protiv protivpravnog proglašavanja nezavisnosti južne srpske pokrajine, Kosovo". Organizatori su pozvali sve državljane Slovenije koji ne podržavaju oduzimanje dela teritorije suverene srpske države da dođu u 13 časova pred crkvu Sv. Cirila i Metoda u Ljubljani i mirno i dostojanstveno protestuju.

Tim povodom, predsednik uprave Gorenja i Udruženja menadžera, za B92 je izjavio da je Udruženje menadžera više puta upozoravalo da ne može da se zaboravi da pitanje zapadnog Balkana, odnosno priča o Srbiji i o nezavisnosti Kosova, nije samo političko pitanje, već je pre svega privredno pitanje.

On upozorava da Slovenija ima ulogu predsedavajuće EU, ali "to traje šest meseci, a mi na tom području radimo već decenijama, a tako će biti i ubuduće”.

"Zato je naš apel bio da treba biti uravnotežen, suptilan prema tom pitanju i treba se zalagati za takva rešenja koja će biti dugoročno prihvatljiva i primerna za sve. I za Srbiju. Ja tvrdim da i Srbija i Kosovo, kao i celi zapadni Balkan, moraju da imaju neku dugoročnu viziju i rešenje unutar EU. Ukratko, politika mora da bude uravnotežena, da traži rešenja koja su dugoročno prihvatljiva i za Srbiju, u ovom slučaju”, objasnio je Bobinac.

Franjo Bobinac nije zaboravio ni da podseti slovenačkog premijera i šefa diplomatije da je upravo privreda održavala, prošle decenije, krhke veze na Balkanu i da je privreda bila ta koja je trasirala put i otvorila, kasnije, vrata politici.

Slovenija ne povlači ambasadora

Nakon priznavanja Kosova, Slovenija neće povući svog ambasadora u Srbiji.

Slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel je danas, na Brdu kod Kranja, izjavio da, i posle priznavanja Kosova od strane Slovenije, neće biti nikakve potrebe da Slovenija opozove svog ambasadora u Srbiji.

"Srpska strana je napravila veliku štetu Srbiji, već napadom na našu ambasadu, prekršila je mnoge norme. Još uvek čekamo izvinjenje i naknadu štete", rekao je Rupel, objasnivši da Slovenija Srbiju, još uvek, uzima kao ozbiljnu državu, koja će zaštiti svoje državljane, strane državljane i stranu imovinu.

"Ne bi trebalo da nas je previše strah. Ako je Srbija civilizovana država, što još uvek verujem da jeste, onda će se pobrinuti da sve bude u redu", rekao je Rupel, ocenivši da, ipak, ništa nije moguće isključiti.

Slovenački ministar je rekao i da želi da "naši srpski prijatelji pogledaju u budućnost i na neki način počnu da se bave onim što je stvarno važno".

On je izjavio i da želi da se ovaj "trenutak nervoze" što pre završi i da "razgovaramo o tome kako napred".

Rupel je rekao i da je ubeđen da će Albanci i Srbi, na Kosovu i u Srbiji, nastaviti sa dijalogom, odnosno da će do njega doći i da je on optimista, verujući da će kriza, koja u ovom trenutku postoji, biti prebrođena.

"Srbija je evropska država, okružena samim članicama EU i ne znam kuda bi inače išla, nego u EU", rekao je Dimitrij Rupel i ocenio da je "prvi talas" priznavanja Kosova već prošao i da je Slovenija, time što nije bila u njemu, ispunila očekivanja srpske strane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada Slovenije utvrdila predlog za priznanje Kosova

Izvor: Blic, 21.Feb.2008

Vlada Slovenije je na današnjoj redovnoj sednici utvrdila predlog za priznavanje nezavisnosti Kosova i prosledila ga parlamentu, koji treba da donese odluku o tome, izjavio je vladin portparol Valentin Hajdinjak...On je, takođe, rekao da je vlada oštro osudila nedavne napade demonstranata na ambasadu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.