Privrednici Bajine Bašte pridružili se zahtevima radnika - ukinuti rad nedeljom van turističke sezone

Izvor: RTS, 21.Maj.2020, 16:34

Privrednici Bajine Bašte pridružili se zahtevima radnika - ukinuti rad nedeljom van turističke sezone

Mesecima unazad u Srbiji se govori o inicijativi za zabranu rada nedeljom u trgovinama. I dok jedni navode prednosti ili nedostatke, tvrdeći da smo još daleko od zakonske odluke, pedesetak bajinobaštanskih privrednika otišlo je korak dalje - inicirali su zabranu rada nedeljom, očekujući od lokalnog parlamenta da usvoji pravnu regulativu.
Većina, 99% privrednih subjekata sa više od 1000 zaposlenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima iste razloge za pokretanje inicijative i nastojanje da se njihov predlog za ukidanje rada nedeljom uvede u legalne tokove.

"Prilikom vanrednog stanja smo uvideli da je suludo raditi svaki dan.To je jedan širi interes gde nije samo interes poslodavca, nego i interes naših zaposlenih," kaže Radomir Spasojević, privrednik iz Bajine Bašte.
 Mirjana Marinković, "AS trans", kaže  da se neće smanjiti broj zaposlenih,već će se prilagođavati novonastaloj situaciji. Podseća da im je najvažnija letnja sezona, zbog ljudi sa strane koje treba ugositi i omogućitiim kupovinu.
"Mislim da je recept uspeha zadovoljstvo svih strana koje učestvuju u poslu.Ako bilo ko od njih nije zadovoljan, neće imati uspeha u poslu," smatra prvi čovek Trgovine Lazić, Vladimir Lazić.
Uz jedinstven stav i korektan odnos privrednika, usvajanje inicijative, smatraju poslodavci ali i zaposleni i građani, biće na dobrobit svih.
Uz podršku Opštinskog veća, koje je načelno prihvatilo inicijativu privrednika, sledi izrada nacrta odluke koja će se uskoro naći pred odbornicima lokalnog parlamenta.

"Prvi put da jedna ovakva inicijativa potekne od poslodavaca, " naglašava predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović. Kaže da će inicijativu proslediti u dalju proceduru. A to znači usvajanje odluke kojom se jasno definiše da na teritoriji opštine Bajina Bašta, već od septembra, u trgovinama nema rada nedeljom, osim u vreme letnje turističke sezone.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.