Privredne veze Pančeva i Beograda

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredne veze Pančeva i Beograda

Pančevački privrednici imaju tu sreću da su u blizini dvoipomilionskog, beogradskog tržišta. To, umnogome, određuje i privredne tokove u tom gradu.
Za manje gradove blizina metropole može da ima i dobre i loše strane, ali Pančevci se trude da iskoriste sve prednosti toga što se nalaze na 20 kilometara od centra privrednog, kulturnog i sporstkog dešavanja u našoj zemlji.

Privrednici ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriju da im veliko tržište doprinosi mnogo boljem poslovanju. Čak 70 odsto proizvoda pančevačka Mlekara prodaje u Beogradu. Zbog toga planiraju i proširenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika:
"Beogradsko tržišto nam je jako interesantno, jer veliko tržište od 2 miliona stanovnika nam mnogo znači.Tu su svi mogući inputi koji ulaze u proizvodnju i koji su niži i zato nam je beogradsko tržište oduvek prioritet i tako će biti i ubuduće" kaže Miloš Žeželj, direktor "Mlekare Pančevo".

Ne tako davno Beograđani su u redovima čekali da u njihove prodavnice stigne hleb iz banatske ravnice. Sada je konkurencija mnogo veća, ali i dalje skoro polovina proizvoda iz ove Pekare stiže u glavni grad.
"Mislim da je jedini put za koji sam sto posto sigurna da je pravi, pošto znam mnogo privrednika, a koji jako dobro rade u Beogradu da prvenstveno kvalitetnim proizvodom mogu uspeti u Beogradu, a jako je važno postići dobar odnos između kvaliteta proivoda i cene koju mi možemo da ponudimo2, smatra Olivera Milinović, direktorka "Pekare Pančevo".

I puniji budžet grada Pančeva je pokazatelj berićetnog poslovanja na tržištu susednog grada.
"Bitno je da kao grad možemo da iskoristimo tu prednost blizine Beograda i da imamo što više registrovanih privrednika jer oni zapošljavaju naše sugrađane, plaćaju porez na imovinu, plaćaju porez na zaradu lokalnom budžetu i dobro je da ih i ubuduće imamo što više, jer će nam na taj način i javni prihodi biti veći, a procenat nezaposlenosti manji" navodi Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.
Lokalna samouprava ulaže u infrastrukturu i gradi se sve više stambenih blokova na opremljenim javnim površinama, a prosečna cena novog stana u širem centru grada je oko 900 evra po kvadratnom metru.
Ako se ima u vidu mirniji način života, niže cene i korektni komšijski odnosi - eto Beograđanima lepe prilike za dobar i ekonomičniji život na domak dvomilionske metropole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.