Privredi Srbije je najgore u regionu zbog kursnih razlika

Izvor: Kurir, 14.Okt.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredi Srbije je najgore u regionu zbog kursnih razlika

Privrednici će imati umanjenu kreditnu sposobnost jer u bilansu moraju da iskažu negativne efekte kursnih razlika

BEOGRAD - Srbija je, u odnosu na zemlje u okruženju, najviše izložena negativnim efektima kursnih razlika, i to veoma loše utiče na poslovanje privrede, ukazao je juče Dragan Santovac, zamenik predsednika Odbora za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije.

Efekat

- Domaća privreda će imati gubitke zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << obaveze da u svom bilansu poslovanja za ovu godinu iskaže negativne efekte kursnih razlika, a njih u drugačijim uslovima ne bi imala. Iskazivanjem gubitaka preduzeća će imati umanjenu kreditnu sposobnost, neće lako dolaziti do kredita, a ako dobiju kredite, oni će biti skuplji jer je rizik kod takvih klijenata veći - ukazao je Santovac, dodavši da to sve povlači i manje investicija.

Teže svima

Prema njegovim rečima, sledeće godine biće manje kreditno sposobnih firmi i uz striktne primene međunarodnih standarda biće teže i bankama i privredi.

(R. M.)

Izmene zakona

LAKŠE DO NAPLATE KREDITA

Predstavnici banaka su istakli i da je kamata po neneplativim kreditima prihod samo kada se stvarno naplati. Iz tog razloga, kako je naglašeno, banke traže izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit pravnih lica, odnosno da budu precizniji jer će tako biti lakše sprovodljivi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.