Privreda i novac: Šta su platni razredi i zašto nikako da zažive u Srbiji

Izvor: B92, 09.Dec.2021, 10:31

Privreda i novac: Šta su platni razredi i zašto nikako da zažive u Srbiji

Dugoočekivano uvođenje platnih razreda u javni sektor ponovo je odloženo, ovaj put za 2025. godinu - šta to znači?

U osnovnoj školi zvanoj "plate u javnom sektoru Srbije" situacija nimalo nije jednostavna - na primer, nema jasnih razreda, pa svako ocenjuje po posebnom kriterijumu.

To znači da je svakog 1. ili 15. u mesecu za isto znanje moguće dobiti peticu, ali i dvojku - zavisi u kom ste odeljenju.

I tako će biti barem do 2025, za kada se odlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugoočekivano uvođenje platnih razreda za sve kojima je država direktno ili indirektno poslodavac.

"Kada izračunate da nemate dovoljno novca da većina bude zadovoljna, da je bolje davati '2.000 gospodinu i 3.000 gospođi', nego trajno urediti čitav sistem, onda ne ulazite u to", kaže Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik sindikata Nezavisnost.

To su kategorije u koje bi zanimanja u javnom sektoru bila razvrstana, što bi određivalo visinu plate.

Međutim, toga u Srbiji nema.

"Naš sistem je neuređen, jer različiti delovi javnog sektora imaju sopstvene propise i zakone kojim uređuju zarade", kaže ekonomista Vladimir Vukčević.

Na primer, navodi, policija ima sopstvenu osnovicu i koeficijente na osnovu kojih računa platu, a koja je potpuno drugačija od prosvete i zdravstva.

"To znači da postoje velika odstupanja za uporediva radna mesta - računovođa na jednom može da ima veću platu nego računovođa negde drugde", kaže Vukčević.

O uvođenju platnih razreda aktivno se priča od 2014. godine.

Kori Udovički, bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave, izjavila je tada da platni razredi "ne mogu da se dese preko noći".

Nju je na toj funkciji nasledio Branko Ružić - on je 2017. uvođenje platnih razreda najavio za 2019, a kada je 2019. došla rekao je - "sledeće godine".

Ružića je nasledila Marija Obradović, koja je 2020. izjavila da su reforma lokalne uprave i platnih razreda "osnovni zadaci njenog ministarstva".

"Nas finansiraju građani i moramo biti efikasan servis", navela je Obradović.

Čeka se 2025. godina.

Ministarka Obradović se za to vreme nada stabilizaciji epidemiološke situacije u zemlji.

"To će osloboditi resurse, što finansijske, što kadrovske za druge potrebe, a pre svega za ovaj reformski proces", navela je u Narodnoj skupštini..

Obradović kaže i da se "kontinuirano radi na Katalogu radnih mesta, koji je osnov za vrednovanje poslova u javnim službama i državnim organima".

"Povezali smo Katalog radnih mesta, koji usvaja Vlada, sa aktima o sistematizaciji javnih službi, a sledeći korak je da povežemo radna mesta iz kataloga sa koeficijentima po kojima se sada isplaćuju plate u javnim službama", navela je.

Dodala je da Ministarstvo finansija od 2019. aktivno radi na uspostavljanju i novog informacionog sistema, koji "treba da obezbedi precizno planiranje, upravljanje i kontrolu izvršenja budžeta za troškove rada zaposlenih u javnom sektoru".

Da li će tada škola "plata u javnom sektoru" dobiti razrede?

"Ne znam, to je veliko pitanje - potrebni su odlučnost i volja", kaže Vučković.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže da su oni još pre nekoliko godina rekli da reforma ne ide u dobrom smeru.

"U tom smislu rekli smo da, na neki način, imamo razumevanja zašto se odlaže ova reforma - taj kurs je bio potpuno pogrešan", navodi.

"Sa te strane možemo da razumemo odlaganje, ali ono treba da bude praćeno kritičkom analizom šta je sve deo sada urađeno i da se vidi gde idemo", dodaje.

Kako kaže, to je najmanje loše rešenje, ukoliko već nema tehničkih mogućnosti i društvene podrške.

"Ali ajde da barem idemo u delimične reforme pojedinačnih važnih segmenata, poput zdravstva i obrazovanja", navodi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Privreda i novac: Šta su platni razredi i zašto nikako da zažive u Srbiji

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2021

Dugoočekivano uvođenje platnih razreda u javni sektor ponovo je odloženo, ovaj put za 2025. godinu - šta to znači?

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.