Privreda i izborne računice

Izvor: RTS, 19.Mar.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda i izborne računice

Ekonomija na prvom mestu u predizbornoj kampanji. Dušan Bajatović iz SPS-a kaže da nema pomaka bez razvijanja javnog i privatnog partnerstva. Dugove može da vrati samo oživljavanje domaće privrede, poručuje Nenad Popović iz DSS-a. Neophodne strukturne reforme i hrabra vlada, kaže Vladimir Kravčuk iz LDP-a.

Sve stranke, odnosno liste, ekonomiju stavljaju kao prvu temu u izbornoj kampanji. O tome šta je njihova ponuda, govorili su gosti Oka.

Dušan Bajatović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz SPS-a očekuje da će ljudi prepoznati rad njegove stranke, da će oni promovisati socijalnu odgovornost, ali ne i ekonomsku neodgovornost.

Bajatović kaže da je sada najlakše govoriti o smanjenju akciza, ali da se mora imati na umu koliki su rashodi budžeta, pa prevelika administracija.

"Dobro bi bilo da počnemo da mislimo o uštedama u budžetu, a onda da smanjimo poreze, jer najlakše je biti populistički orijentisan", rekao je Bajatović i dodao da prostora za takva smanjenja akciza ima.

Potpredsednik DSS-a Nenad Popović smatra da će mnoge stranke iz opozicije biti nosioci buduće politike.

"Povećati akcize je najlakši način, kako su Cvetković i aktuelna vlada radili, to su bili pogrešni koraci, smanjivao se dohodak u budžetu i potpisivanjem SSP", rekao je Popović.

Vladimir Kravčuk iz LDP-a kaže da je borba na izborima važna, da program te partije jeste konzistentan za naredni period  i rešavanje konkretnih problema.

"Sa ovim stavom smo se složili i na Kopaoniku, jer su 50 odsto poreza cena benzina i akcize, a druga stvar je i preispitivanje ugovora o privatizacijama", smatra Kravčuk.

Neophodna kontrola rashoda

Bajatović je rekao da mnoge stvari zavise od nas samih, a Kravčuk da su akcize u regionu najviše i da moramo biti realni da nam je i PDV najniži. Međutim, prvo treba kontrolisati rashode, šta se sve nalazi u budžetu, šta mora a šta ne mora u njega da uđe.

"Dugoročno gledano, mora se najpre razmišljati o smanjenju javne potrošnje", rekao je Popović i naglasio da to mora biti deo sveukupne politike buduće vlade.

Bajatović smatra da je povećanje PDV-a loša mera, jer će zakočiti privredne tokove, jer je država najveći dužnik.

"Prihodi budžeta će u stvari tom merom pasti i smatram da će se oko toga svi složiti, bez reindustrijalizacije nema pomaka", rekao je Bajatović.

Govoreći o kursu evra i načinu formiranja kursa, Bajatović je rekao da se zalaže za to da Narodna banka Srbije ne sme biti sveta krava.

"Ne možemo pomeranjem kursa da rešimo probleme, radna snaga nam je jeftina, struja najjeftinija u regionu, mi dolazimo tako do kursa, odbrana kursa je teška, ali ne sme da bude skupa, bez seta mera to nije moguće, kurs ne sme toliko da osciluje", rekao je Bajatović.

Vladimir Kravčuk iz LDP-a kaže da se njegova stranka zalaže za dvovalutni sistem, ali da je naša privreda bolesna, NBS je odgovorna da očuva inflaciju i "mislim da se bavimo pogrešnim stvarima, moramo da uredimo institucije, pa smanjimo subvencije, razmišljamo i o uvođenju evra".

Popović kaže da kurs treba da bude plivajući, ali da u lošoj privredi kurs ne može biti jak.

"Ovaj kurs mnogo više pogodi uvoznicima, pa treba voditi računa da intervencije NBS moraju da idu na ruku domaćoj privredi", rekao je Popović.

Pomoć malim i srednjim preduzećima

"Mi nemamo kapacitet, nešto nije u redu kad je banka u ekstraprofitu, a privreda u minusu", rekao je Bajatović i dodao da je rešenje u pomoći malim i srednjim preduzećima, dugoročnim i jeftinim kreditima.

Popović kaže da ne veruje u veliki dogovor sa komercijalnim bankama, "već da mi preko razvojne banke upumpamo do deset milijardi evra. Ključ jeste u pomoći malim i srednjim preduzećima, sa minimalnim grejs periodom od tri, četiri godine".

Govoreći o problemu dugova javnih preduzeća Kravček je rekao da država mora da se ponaša u skladu sa zakonom, "ima puno mera pomoći malim i srednjim preduzećima, mi se tu ponašamo dosta neelastično, oni su najveći gubitnici u krizi".

Bajatović zaključuje da prvo što treba da prekinemo jeste da ne gledamo na preduzetnike kao na lopove i kriminalce. "Bez razvijanja javnog i privatnog partnerstva nema pomaka", rekao je Bajatović.

Popović kaže da dugove može da vrati samo domaća privreda, koju treba oživeti novom industrijalizacijom i uz veliku podršku socijalnim ustanovama.

Strukturne reforme su neophodne, a za to je potrebna i hrabra vlada, poručio je Kravčuk.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.