Privlačenje investicija zakonima i reformama

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privlačenje investicija zakonima i reformama

U Srbiji posluje 370 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi, rečeno je na skupu nemačkih i srpskih privrednika u Beogradu. Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović najavila je da će Srbija doneti brojne zakone koji će je učiniti interesantnijom stranim investitorima.

Reformske mere nove Vlade su dobre, ali nisu u potpunosti odgovorile na zahteve stranih privrednika, smatraju u Nemačko-srpskom privrednom udruženju.

"Naša iskustva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa poslovanjem u Srbiji su dvostruka - s jedne strane, veoma smo zadovoljni kvalitetom ljudi i kvalitetom njihovih prozivoda, a s druge strane nismo zadovolji zakonskim okvirima. To bi moglo da se popravi većom transparentnošću i mnogo jasnijim zakonima", kaže Ronald Zeliger, predsednik Udruženja. 

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da će Srbija morati da menja legislativni okvir kako bi postala zanimljivija stranim investitorima.

U tom smislu, kako je navela, ove godine moraće da se donesu brojni zakoni, među kojima su zakon o radu, privatizaciji, stečaju, zakon o planiranju i izgradnji...

Govoreći o benefitu evropskih integracija, Joksimovićeva je istakla da su jedan od njih upravo direktne strane investicije i da će Evropska unija pomoći Srbiji da osnaži ekonomiju kako bi postala "atraktivna na evropskoj i svetskoj mapi za investiranje".

Ministarka se osvrnula i na značaj poglavlja 23 i 24 i istakla da je u njima sublimirano sve ono što je neophodno za novi poslovni ambijent.

Kako je istakla, ovim poglavljima obuhvaćeno je sve ono što čini vladavinu prava i pravnu državu - ljudska i manjinska prava, slobodni mediji, borba protiv korupcije...

Ambasadori Nemačke i Švajcarske u Srbiji, Hajnc Vilhelm i Žan-Danijel Ruh, ocenili su da nova Vlada Srbije ima jasnu viziju, ali su i upozorili da su nužne promene u pravnom okruženju. Obojica diplomata se slazu da je srbija dobro mesto za investiranje.

"Srbija je atraktivno mesto za investiranje, s disciplinovanom i motivisanom radnom snagom i, 92 odsto nemačkih kompanija koje ovde posluju ponovo bi investirale u Srbiji", ističe Vilhelm.

Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a u 2013. godini ta razmena je iznosila 2,8 milijardi evra, što je 11 odsto više nego u 2012.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Privlačenje investicija reformama

Izvor: RTS, 16.Maj.2014, 10:31

U Srbiji posluje 370 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi, rečeno je na skupu nemačkih i srpskih privrednika u Beogradu. Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović najavila je da će Srbija doneti brojne zakone koji će je učiniti interesantnijom stranim investitorima...Reformske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.