Privedeni borci za ljudska prava

Izvor: Blic, 01.Apr.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedeni borci za ljudska prava

Policija je rano jutros oko dva sata privela devet aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, koji su u noći između 31. marta i 1. aprila na platou ispred Skupštine Srbije crvenim sprejom na trotoaru ispisali poruku "Ta teška strana reč genocid", saopštila je ova organizacija. Aktivisti Inicijative tokom jedne od ranijih akcija

Aktivisti su pušteni posle pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad. Gradska čistoća je oko 3.15 sati sa pločnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uklonila poruku.

Oko 30 aktivistkinja i aktivista Inicijative je poruku uputilo poslanicima Skupštine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koja je usvojena 30. marta.

"Iako samo donošenje rezolucije predstavlja korak napred u odnosu na atmosferu u srpskom drustvu od pre pet godina, izostavljanjem reci genocid propustena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji", saopštila je Inicijativa.

Poslanici Skupštine su, kako je Inicijativa mladih navela, "relativizovali ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politicki ciljevi vazniji od budućnosti Srbije i Zapadnog Balkana".

Oni ukazuju da su skupstinskom raspravom dominirali govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime.

Maja Stojanović: Prljajući trotoar, prali smo obraz Srbije

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative želeli su, kako su naveli, da ovom akcijom podsete javnost da je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskog društva.

"Priznanje zločina, bez ikakve relativizacije i ublažavanja, mora da bude zvanična politika Srbije, pre svega zbog žrtava, ali i zbog vrednosti na kojima se gradi

društvo."

"Ispisivanjem poruke na trotoaru ispred Skupštine Srbije, aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava šalju jasnu poruku da postoje nove generacije koje saosećaju sa žrtvama i zalažu se za bolju budućnost regiona", rekla je direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Maja Stojanović.

"Prljajući trotoar, prali smo obraz Srbije", zaključila je Stojanovićeva po puštanju iz pritvora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.