Privedena dvojica maloletnika zbog hakerisanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedena dvojica maloletnika zbog hakerisanja

Pripadnici MUP-a Srbije priveli su dvojicu maloletnika starih 16 godina zbog sumnje da su organizovali hakerske upade u baze podataka, među kojima su i podaci o platnim karticama u elektronskom obliku, i da su te podatke dalje distribuirali.

U saopštenju, MUP Srbije navodi da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podneli krivičnu prijavu protiv organizatora i suorganizatora hakerske grupe 'Srpski hakeri' zbog postojanja osnovane sumnje da su pribavili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bazu jedne političke partije i potom je prosledili redakcijama elektronskih i štampanih medija.

U saradnji s Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, policija je organizatora grupe privela Višem sudu u Beogradu.

Kako je saopštio danas MUP, reč je o maloletnicima starim 16 godina, a organizatoru grupe Viši sud odredio je pritvor do 30 dana.

Pregledom računarskog sistema osumnjičenih, policija je pronašla maliciozne softverske alat - programe koji služe za vršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka, računarskih virusa i druge elektronske dokaze o izvršenju krivičnog dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao što su podaci o platnim karticama u elektronskom obliku.

Takođe su pronađeni i tekstualni fajlovi na kojima su se nalazila korisnička imena i šifre elektronskih naloga za koje postoji sumnja da pripadaju građanima Srbije, naodi se u saopštenju.

Računarska oprema, koja je služila za izvršenje krivičnog dela, privremeno je oduzeta, piše u saopštenju MUP-a.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Privedena dvojica maloletnika zbog hakerisanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2015

Pripadnici MUP-a Srbije priveli su dvojicu maloletnika starih 16 godina zbog sumnje da su organizovali hakerske upade u baze podataka, među kojima su i podaci o platnim karticama u elektronskom obliku, i da su te podatke dalje distribuirali...U saopštenju, MUP Srbije navodi da su pripadnici Odeljenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.