Izvor: B92, 30.Jan.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priveden vođa "Samoopredeljenja"

Priština -- Vođa pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti priveden je danas na suđenje, nakon što je najavio da će bojkotovati sud.

Po nalogu sudije Mauricija Salustra, Kurti je sa lisicama na rukama doveden u sud, navodi se u saopštenju pokreta "Samoopredeljenje".

Kurti je pozvan da se danas pojavi na četvrtom po redu suđenju zbog optužbe da je odgovoran za nerede u februaru prošle godine, kada su u sukobu međunarodne policije i pristalica pokreta nastradala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva učesnika demonstracija, organizovanih protiv pregovora o statusu Kosova i protiv kosovskih institucija.

Kurti je naveo da se neće odazvati pozivu suda zato što ne priznaje nedemokratsku vlast UNMIK-a i njegovo nepravedno sudstvo.

On je ponovio da je slučaj protiv njega pokrenut da bi UNMIK izbegao odgovornost za tragični epilog demonstracija iz februara prošle godine.

"Dok se ja vodim kao okrivljeno lice i oličen kao izvor nasilja 10. februara, UNMIK je dozvolio da ubice iz policijske jedinice Rumunije odu kući", izjavio je Kurti.

Istragom je utvrđeno da su dva demonstranta izgubila život od rana zadobijenih gumenim mecima, koje su koristili rumunski policijski specijalci, sprečavajući demonstrante da uđu u zgradu Vlade Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.