Priveden bivši funkcioner policije, sumnja se da je odavao informacije kriminalcima

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 11:02

Priveden bivši funkcioner policije, sumnja se da je odavao informacije kriminalcima

Priveden bivši funkcioner crnogorske policije. Sumnja se da je odavao informacije kriminalcima.

Crnogorska policija saopštila je da je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsila J. R., službenika Uprave policije, zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Kako navodi RTCG, reč je o bivšem šefu Odseka za obezbeđenje ličnosti u Upravi policije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Advokat uhapšenog J. R. Dalibor Kavarić rekao je da će njegov klijent danas dati prvu izjavu tužiocu, kao i da će mu biti predočeno delo koje mu se stavlja na teret, prenosi RTS.

J. R. se, kako prenosi portal Libertas pres, sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i odavanje službenih informacija kriminalcima.

Libertas je u novembru prošle godine objavio da je J. R., sudeći prema izvještaju Europola, bio u svakodnevnoj komunikaciji sa Milanom Vučinićem, visokorangiranim članom organizovane kriminalne grupe pljevaljskog narko-bosa Darka Šarića.

U izveštaju Europola, u koji je Libertas imao uvid, piše da je J. R. sa Vučinićem delio poverljive informacije iz sistema crnogorske policije o dešavanjima u Specijalnom policijskom timu, lične podatke građana iz policijske evidencije, ko je na policijskim merama tajnog nadzora i zbog čega.

Oni su, navodno, od 10. februara 2020. godine do 6. januara 2021. godine, razmenili više od 3.400 poruka preko kriptovanog telefona.

Libertas je, nekoliko sedmica prije objavljivanja teksta, dva puta razgovarao sa J. R. koji je negirao da je imao kriptovani telefon i nije želio da razgovara bez saglasnosti Uprave policije. Do objavljivanja teksta se nije javio Libertasu.

J. R. je to uradio tek nakon što je tekst sa navodima Europola objavljen i to preko svog advokata Dalibora Kavarića.

I tada je tvrdio da nikada nije koristio kriptovani telefon, zbog čega nije mogao ni razmenjivati “bilo kakve poruke preko Skaj aplikacije, odnosno imati bilo kakvu neslužbenu komunikaciju sa bilo kojim članom ili bilo kojom kriminalnom organizacijom u zemlji i inostranstvu”.

“Kao punomoćnik J. R., ali i on lično, pozivamo vrhovnog i specijalnog državnog tužioca, da pažljivo ispitaju sve navode iz teksta, po potrebi uzmu potrebna obavještenja od Jugoslava Raičevića i da o rezultatima i saznanjima obavijeste javnost”, napisao je tada advokat Kavarić u reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uhapšen crnogorski policajac koga sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jul.2023

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) policija u 7. jula u Podgorici uhapsila Jugoslava Raičevića, bivšeg pripadnika specijalnog policijskog tima za podršku Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala. Tužilaštvo Raičevića sumnjiči za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.