Privatnici žele Dom vojske

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatnici žele Dom vojske

Subotica – Kupovinu vojne imovine na svojoj teritoriji u subotičkoj lokalnoj samoupravi smatraju poslom decenije, koji će obezbediti neophodan prostor za poslovno-industrijske centre. Odbornici su bez mnogo rasprave ovlastili predsednika opštine Gezu Kučeru da pronađe način da od vojske, po pravu preče kupovine, otkupi kasarne "Petar Drapšin" i "Radanovac" sa poligonom, kao i kasarnu "Kosta Nađ" na putu za Kelebiju. Ukupno, više od 150 hektara zemljišta za oko 380 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Od ovog zemljišta najveći deo odnosi se na, kako ih Subotičani zovu, prvu i drugu kasarnu na putu za Palić gde cena građevinskog placa dostiže 700.000 evra. Imajući u vidu koliko se inače plaća kvadratni metar na tom potezu, Subotica može da računa da je dobro prošla, mada objekti koje dobija sa kasarnama ne vrede gotovo ništa, baš kao ni postojeća infrastruktura.

Ono što zbunjuje jeste to da opština kupuje nešto što je u republičkoj svojini, da bi ta ista imovina opet bila upisana Republici Srbiji. Kako je sa skupštinske govornice rekao Čaba Šepšei, odbornik Demokratske partije vojvođanskih Mađara, možda bi sa kupovinom trebalo sačekati do donošenja zakona o vraćanju imovine opštinama.

Vojska Srbije, inače, prodaje još dva objekta, ali opština Subotica za njih nije zainteresovana: reč je o barutani u predgrađu Aleksandrovo i Domu vojske, trospratnici u centru grada, sa uhodanim sadržajima i dobro očuvanim prostorom. Vojska za zgradu svog doma traži 300 miliona dinara, a opština tvrdi da nema interesa za kupovinu, iako bi dobila 2.000 kvadrata korisnog prostora u centru. Odluka opštine je tim čudnija što su sve zgrade oko Doma vojske već u rukama privatnika koji se prosto utrkuju ko će kupiti neku zgradu na korzou.

– Opština ne može da raspolaže svojim poslovnim prostorom pod tržišnim uslovima jer su cene utvrđene opštinskom odlukom niže od realnih i zato joj se ova kupovina ne isplati – kaže za "Politiku" Nebojša Janjić, pomoćnik direktora u Direkciji za izgradnju grada koja za račun opštine gazduje poslovnim prostorima.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.