Privatni detektiv otktiva: Da li su žene sklonije varanju od muškaraca?

Izvor: Objava, 10.Nov.2023, 16:34

Privatni detektiv otktiva: Da li su žene sklonije varanju od muškaraca?

Varanje je tema koja se dugo povezivala sa muškarcima, a popularna kultura često prikazuje muškarca koji vara kao glavnog krivca za neverstvo. Međutim, nedavne studije su pokazale da ovaj stereotip možda nije sasvim tačan. U stvari, neke studije sugerišu da žene mogu biti jednako neverne kao i muškarci. Ovo postavlja pitanje: Da li su žene zaista sklonije varanju od muškaraca? 

U ovom blog postu ćemo istražiti mitove i stvarnost oko varanja - preljube, gledano iz našeg iskustva kao nekoga ko je angažovan na istraživanju sumnji u neverstvo kao privatni detektiv posebno fokusirajući se na mit da su žene sklonije varanju više od muškaraca. Razlog pisanja na ovu temu je skoro neizbežno pitanje koje i klijenti neki ali i novinari upućuju našoj detektivskoj agenciji Seguridad, a vezano za angažovanje u istragama preljube – Ko više vara, muškarci ili žene? 

Pitanje o tome da li su žene sklonije varanju od muškaraca zahteva složen odgovor. Varanje u vezi ili braku može se događati među obema polovima, i muškarcima i ženama, i ne može se generalizovati da su žene sklonije varanju više od muškaraca. Sklonost ka varanju zavisi od mnogo faktora, uključujući individualne vrednosti, karakteristike ličnosti, životne okolnosti i situacione faktore.

Zašto postoji mit da su žene sklonije varanju?

Mit da su žene sklonije varanju od muškaraca ima duboke korene u društvenim normama i kulturnim verovanjima. Ovo verovanje može proizaći iz tradicionalnih rodnih uloga, gde se od žena očekuje da budu lojalne i nežne, dok se od muškaraca očekuje da budu samouvereni i dominantni. Ovi stereotipi mogu dovesti do percepcije da je veća verovatnoća da će žene varati jer je to protivno očekivanjima koja se na njih postavljaju.

Još jedan faktor koji doprinosi ovom mitu je prikazivanje neverstva u popularnoj kulturi. Filmovi, televizijske emisije i knjige često prikazuju muškarce kao glavne aktere varanja, pojačavajući ideju da su žene vernije u vezama. Ovo održava mit i stvara iskrivljen pogled na stvarnost.

Pored toga, postoji dvostruki standard kada je u pitanju neverstvo. Muškarci koji varaju se ponekad doživljavaju kao „mangupi“ ili „frajeri“, dok su žene koje varaju često stigmatizovane kao nemoralne. Ovakva društvena presuda može dovesti do zablude da su žene sklonije varanju jer se njihovi postupci više ispituju i osuđuju.

Važno je osporiti ove stereotipe i ispitati realnost ponašanja prevara. Iako muškarci mogu češće varati prema nekim studijama, ključno je razumeti da se neverstvo može pojaviti kod bilo kog pola. Umesto da se fokusiramo na rodne razlike, vrednije je istražiti osnovne razloge zbog kojih pojedinci svih polova mogu da se upuste u prevaru, odnosno preljubu. 

Angažovanje detektivske agencije kod sumnje u preljubu 

Detektivska agencija Seguridad Beograd pruža usluge provere vernosti partnera kada postoji sumnja od strane klijenta u preljubu. Detektivske usluge su ključne za razotkrivanje istine i rešavanje različitih pitanja u životu. Naša detektivska agencija je Vaš pouzdan partner u otkrivanju istine sa stručnim iskusnim i licenciranim privatnim detektivima, poverljivim pristupom i profesionalnošću.

Još jedan način na koji se može otkloniti ili potvrditi sumnje u neverstvo je poligraf – detektor laži, naravno ukoliko partner u koga se sumnja pristane dobrovoljno na poligrafsko testiranje.

Realnost: muškarci varaju češće od žena

Kada je u pitanju stvarnost oko varanja u braku ili vezi, studije pokazuju da muškarci varaju češće od žena. Ovo je u suprotnosti sa popularnim mitom da su žene sklonije neverstvu. Istraživanja su otkrila da su muškarci skloniji upuštanju u vanbračne veze, veze za jednu noć i neobavezne veze. Takođe je veća verovatnoća da će više puta varati i imati više partnera.

Postoji nekoliko razloga zašto su muškarci skloniji varanju. Jedan faktor je biologija. Muškarci imaju tendenciju da imaju veći nivo testosterona, što je povezano sa većom željom za seksualnom raznolikošću. Teorije evolucione psihologije sugerišu da muškarci mogu imati prirodnu sklonost da traže više partnera kao sredstvo za širenje svojih gena.

Pored toga, društvena očekivanja i rodne norme mogu igrati ulogu. Muškarci su često socijalizirani da budu asertivni i dominantni, što može dovesti do osećaja da imaju pravo i verovanja da mogu imati više seksualnih partnera bez posledica.

Važno je napomenuti da ovi nalazi ne impliciraju da svi muškarci varaju ili da žene nikada ne varaju. Neverstvo se može javiti kod bilo kog pola, a ima i žena koje varaju. Međutim, realnost je da muškarci varaju češće od žena i ključno je razumeti i pozabaviti se osnovnim faktorima koji doprinose ovakvom ponašanju.

Uobičajeni razlozi zašto žene varaju

Prevara žena u vezama nije nova pojava, stara je i koliko prevare muškaraca. Iako se možda o tome ne govori tako naširoko kao o varanju muškaraca, to se dešava, i važno je istražiti razloge zašto. Jedan uobičajeni razlog je nedostatak emocionalne povezanosti u braku ili vezi. Žene se mogu osećati emocionalno zanemarene ili neispunjene u svojim brakovima ili vezama, što ih navodi da traže emocionalnu intimnost negde drugde. Možda žude za nekim ko ih sluša, razume njihove potrebe i pruža im emocionalnu podršku koju žele i  koja im je potrebna.

Drugi razlog je želja za nečim novim i uzbuđenjem. Žene, kao i muškarci, ponekad mogu da se osećaju dosadno ili stagniraju u dugotrajnim vezama. Možda traže nova iskustva i uzbuđenja kako bi vratili malo uzbuđenja u svoje živote. 

Pored toga, žene mogu varati kao oblik osvete ili odmazde. Ako se osećaju izdano ili povređeno partnerovim postupcima, mogu se upustiti u prevaru kao način da se izjednače sa partnerom ili da povrate osećaj moći i kontrole.

Važno je napomenuti da ovi razlozi nisu isključivo vezani za žene. Muškarci takođe mogu iskusiti ista osećanja i motivaciju kada je u pitanju prevara. Ključni zaključak je da se neverstvo može desiti kod bilo kog pola. 

Uobičajeni razlozi zašto muškarci varaju

Kada se raspravlja o temi prevare, važno je priznati da muškarci nisu izuzeti od upuštanja u neverstvo. Iako je možda tačno da muškarci varaju češće od žena, neophodno je razumeti osnovne razloge zašto se ovo ponašanje dešava. Jedan od uobičajenih razloga zašto muškarci varaju je želja za seksualnom raznolikošću. Muškarci često imaju viši nivo testosterona, što je povezano sa većom potrebom za seksualnom aktivnošću i istraživanjem. Ovaj biološki faktor može navesti neke muškarce da traže više partnera ili se upuštaju u povremene intimne veze.

Drugi razlog zašto muškarci varaju je nedostatak emocionalnog zadovoljstva u njihovoj trenutnoj vezi. Muškarci se mogu osećati emocionalno zanemareno ili neispunjeno, što ih navodi da potraže emocionalnu intimnost negde drugde. Možda traže partnera koji im pruža emocionalnu podršku i razumevanje koje žele.

Važno je napomenuti da ovi razlozi nisu izgovori za varanje, već pokušaji da se razumeju motivi koji stoje iza ovakvog ponašanja. Za osobe u braku ili vezama, bez obzira na pol, ključno je da se pozabave ovim osnovnim pitanjima i rade na izgradnji zdravih i ispunjenih partnerstava zasnovanih na otvorenoj komunikaciji, poverenju i obostranom zadovoljstvu.