Privatizacioni upravnici nisu fikusi

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacioni upravnici nisu fikusi

Novim zakonom o privatizaciji predviđa se mnogo veća odgovornost onih koji se budu bavili tim poslom

Kojom imovinom će privatizacioni upravnik da garantuje za preduzeće „Resavica”, vredno 100 miliona evra, ako živi u iznajmljenom stanu i vozi „jugo”? Kako neko, ko ima samo pet odsto vlasništva, može da upravlja celokupnom imovinom preduzeća kada je jedini postulat upravljanja da ono bude srazmerno učešću u kapitalu, upitao je Milan Knežević, predsednik Asocijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << malih i srednjih preduzeća na jučerašnjoj javnoj raspravi povodom novog Zakona o privatizaciji i dodao da Agencija za privatizaciju nije sposobna da isprati preostale privatizacije.

Ministar privrede je priznao da je Agencija za privatizaciju urušena, i kako je rekao„bušna kao švajcarski sir”, kroz koju su se prelamali razni politički i drugi interesi.

Kako mislite da radite sa takvom institucijom, koja je ključna za završetak privatizacije, usledilo je pitanje novinara.

 – Teško, sa puno rada, moguće je, rekao je Radulović i dodao da je Agencija jedina institucija koja može da uradi taj posao. Većina ljudi u toj agenciji je poštena i želi da radi u njenom interesu. Za sve gde utvrdimo da je bilo zloupotreba biće podnete krivične prijave – naglasio je ministar.

Budući da su pojedini mediji Vidu Uzelac, novoimenovanog vršioca dužnosti direktora Agencije, povezivali sa pojedinim tajkunima i političarima Radulović je stao u njenu odbranu i rekao da je ona prvoklasan državni službenik koji se godinama bori protiv korupcije i da ju je on lično predložio za to mesto.

Privatizacija preduzeća u Srbiji mora biti završena do kraja 2014. godine i sprovodiće se na čistiji i pravedniji način, jer niko ne želi da ulaže u haos – rekao je Radulović. On je objasnio da će ubuduće biti primenjivan fleksibilniji model privatizacije, jer će moći da se prodaje ceo kapital, ali i određeni udeo u preduzeću. Odnosno, da se kupi i manje od 100 odsto uz dokapitalizaciju ili čak pet odsto i da se dobije vođenje menadžmenta.

– Ovaj poslednji model biće primenjivan u slučajevima kada nema zainteresovanih investitora. On funkcioniše svuda u svetu – objasnio je Radulović i dodao da će privatizacioni upravnici odgovarati za eventualnu štetu koju načine, jer postoji institucija osiguranja od poslovne odgovornosti.

– Zadatak privatizacionog upravnika nije da bude fikus, već da vodi preduzeće. Direktori koji su do sada dobro radili nema potrebe da budu zamenjeni – rekao je Radulović. On očekuje da će najveći broj preduzeća, koja su sada u određenim fazama privatizacije, privremeno postati vlasništvo države, po osnovu konverzije potraživanja u pravo vlasništva. – Država je sada najveći poverilac preduzeća koja treba da budu privatizovana. Sva ta preduzeća imaju imovinu čija je vrednost manja od obaveza, što znači da je država izgubila sav kapital u tim preduzećima, rekao je Radulović.

Vlasnici preduzeća iz of-šor zona mogu da zaborave na kupovinu preduzeća u restrukturiranju, kao i svi oni koji su učestvovali u lošim privatizacijama.

– Pokušavamo da napravimo novi početak – obrazložio je ministar privrede ovakvu odluku.

Većinu učesnika rasprave interesovao je status građevinskog zemljišta. To jest, da li će kupovinom preduzeća budući vlasnici steći svojinu na zemljištu i da li će stranci moći da budu vlasnici zemljišta. Jer, kao što je poznato, najviše zloupotreba u privatizaciji upravo je bilo sa građevinskim zemljištem pa su mnogi fabrike kupovali da bi ih ugasili i na njihovom mestu sagradili stanove.

Prema Radulovićevim rečima pravo korišćenja zemljišta kupovinom preduzeća biće prevedeno u vlasništvo i time će porasti vrednost imovine preduzeća. To će upravo biti omogućeno novim zakonom o planiranju i izgradnju. S tim što će svi oni koji budu menjali namenu morati da plate konverziju.

Preduzeća koja do kraja iduće godine ne budu privatizovana odlaze u stečaj ili u likvidacioni postupak.

M. Avakumović

objavljeno: 22.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.