Privatizacije uništile državu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacije uništile državu

Već dve decenije, od uvođenja višestranačja u Srbiji, čačanska porodica Ilić jedna je od najpoznatijih u Čačku, a njeni predstavnici su Velimir Ilić, ministar za građevinarstvo i urbanizam u Vladi Srbije i njegov godinu dana mlađi brat Vojislav Ilić, aktuelni gradonačelnik. Vrhunac političkog delovanja Ilića su petooktobarska dešavanja kada je su opozicionari iz Čačka predvođeni Velimirom i Vojislavom Ilićem odigrali veoma značajnu ulogu za promene koje su usledile. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

 

Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

- Od petooktobarskih promena očekivao sam mnogo više. Zapad je tada obećavao mnogo, ubeđujući nas da je glavni krivac za sve Slobodan Milošević. Umesto promena nabolje dobili smo neispunjena obećanja građanima, priznanje Kosova od onih koji su nas 5. oktobra podržavali, dobili smo na stotine loših privatizacija sa katastrofalnim posledicama i hiljadama otpuštenih radnika, pad životnog standarda građana i težak život naroda.

 

Bratski saveti

Da li se vi i Velja savetujete?

- Naravno! Često pričamo o poslu i bratski se ispomažemo. Veljo može i želi da pomogne Čačku, kao i svim drugim krajevima Srbije, i na to računamo, ali računamo i na pomoć čitave Vlade Srbije i pojedinačno od svih ministara jer Čačak to i zaslužuje.

Radna mesta pre svega

Šta ćete uraditi da u Čačku bude bolje?

- Iskoristiću profesionalno iskustvo i ugled, naravno i uz pomoć Velje i Vlade Srbije, da pokrenem privredu Čačka i zaposlim radnike koji su ostali bez posla zbog loših privatizacija čačanskih preduzeća, ali i da imenujem krivce za takve privatizacije. Ako uspem da rešim problem nezaposlenosti, sve ostalo će biti lakše.

Da li ste promenili mišljenje o Slobodanu Miloševiću?

- Shvatio sam da nam je nametnuto da je Slobodan Milošević kriv i za Kosovo i za rat i za sve ostalo. Međutim, vreme je pokazalo da je Slobodan Milošević i njegovo svrgavanje bila samo maska za nešto što je bilo mnogo ozbiljnije. Promenio sam mišljenje i u smislu njegovog hapšenja i odvođenja u Hag na Vidovdan. Ako je trebalo da mu se sudi, a verovatno je bilo razloga za to, onda je to moralo da bude pred srpskim sudovima i pred srpskim narodom. Naravno, ne dopada mi se ni to što je umro u Hagu.

Jedna od najgorih stvari koja se potom dogodila Srbiji je privatizacija preduzeća?

- Ma, u Srbiji je mnogo toga loše urađeno, a sumnjivim privatizacijama preduzeća naneta je ogromna šteta i mislim da je dobro što je otpočeo proces provere privatizacija najvećih firmi, ali će morati da se ide i dalje. U potpunosti podržavam Aleksandra Vučića da istraje u nastojanju da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, ali i premijera Dačića da nema nedodirljivih. Tako je u Srbiji, ali tako će biti i u Čačku jer pod lupu moraju da se stave privatizacije zbog koji je bez posla ostalo na hiljade Čačana.

Ko je po vama glavni krivac za loše privatizacije?

- Najviše su krivi ljudi iz DS-a koji su bili zaduženi za privatizaciju preduzeća. Pominju se Aleksandar Vlahović i Mirko Cvetković, ali je na policiji i pravosuđu da dođu do istine o tome ko je u crno zavio hiljade radnika koji su danas na ivici egzistencije zbog privatizacija u kojima je lični interes bio na prvom mestu.

Verujete li sadašnjoj Vladi Srbije u kojoj je i vaš brat Velja?

- Ubeđen dam da će vlada Ivice Dačića napraviti dobru priču za Srbiju i da će zemlja poći putem prosperiteta. Takođe, siguran sam da će Velja za tri do četiri godine, kako je i obećao, napraviti autoput od Beograda do Preljine, ali i od Pojata do Preljine i Kargo centar u Lađevcima čime se otvara mogućnost za zapošljavanje desetina hiljada radnika. To je njegov san i moja velika želja jer će biti na dobrobit ovog dela Srbije koji je oduvek bio nekako zapostavljan.  

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.