Pritvor zbog zločina u Kulinama

Izvor: RTS, 09.Sep.2010, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor zbog zločina u Kulinama

Istražni sudija Županijskog suda u Splitu doneo odluku da se četvorici osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim zarobljenicima i civilima u nekadašnjem zatvoru Kuline, u Šibeniku, odredi pritvor.

Četvorica osumnjičenih za ratne zločie nad srpskim zarobljenicima i civilima u nekadašnjem zatvoru Kuline, u Šibeniku, tokom 1992. godine, zadržani su u dvodnevnom pritvoru. Odluku o tome doneo je istražni sudija Županijskog suda u Splitu.

Podnošenje krivične >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijave protiv četvorice pripadnika hrvatske Vojne policije, rezultat je saradnje tužilaštava Srbije i Hrvatske, izjavio je u Gospiću šef hrvatske policije Oliver Grbić.

Grbić je rekao da se radi o kriminalističkom istraživanju koje traje već godinama i koje je kulminiralo privođenjem četvorice osumnjičenih za počinjeni ratni zločin, u čemu je policija aktivno učestvovala, dodavši da je sam čin podnošenja krivične prijave rezultat međunarodne saradnje dva tužilaštva.

Iako policija i sud još nisu službeno otkrili identitet četvorice privedenih, mediji su objavili da je reč o bivšem komandantu 73. bataljona vojne policije Željku Maglovu, bivšem načelniku bezbednosno-informativne službe u Šibeniku Tvrtku Pašaliću, bivšem komandantu šibenskog vojnog pritvora Damiru Boršiću i bivšem vojnom policajcu Miloradu Paiću.

Oni su prevezeni u zatvor Bilice, u Splitu, a u roku od dva dana očekuje se odluka istražnog sudije o eventualnom otvaranju istrage i podnošenje zahteva tužilaštva za jednomesečni pritvor.

Mediji navode da se bivši vojne policajci terete za nehumano postupanje sa civilima iz sela Nos Kalik i iživljavanje nad jednom zarobljenom pripadnicom srpskih vojnih snaga.

Nagađa se i da tužilaštvo raspolaže iskazima dvadesetak bivših zatočenika Kulina koji su, zahvaljujući dobroj saradnji nadležnih organa, dostavljeni iz Srbije.

O zločinima u Kulinama pisalo se još pred kraj devedesetih godina prošlog veka, a nadležne obaveštajne službe i Ministarstvo odbrane su sve informacije imale još 1993. godine, kad je ministarstvo osnovalo komisiju koja je trebalo da utvrdi šta se dešava u Šibeniku.

Ministarstvo je 1999. godine informisano da je utvrđena "određena samovolja komandanta u sprovođenju dobijenih naređenja, pa su zbog njihova nepoštovanja sa dužnosti udaljena dvojica vojnih policajaca - Paić i Mario Barišić.

Komisija nije utvrdila druge disciplinske prestupe ili krivična dela, pa je za ministarstvo slučaj bio završen.

Mediji su pisali o izveštaju u kome je vojni policajac Barišić 1993. upozorio na silovanje i zlostavljanje civilne zatvorenice u Kulinama.

Objavljen je i sadržaj izveštaja tadašnjeg komandanta vojnog pritvora Boršića o prebijanju na smrt jednog ratnog zarobljenika i batinanju drugih zarobljenika.

Boršić je, navodno, tražio da ga smene jer ne može da spreči zlostavljanja, koja su, prema tim izveštajima, noću sprovodili Maglov i drugi vojni policajci.

Barišić je, između ostalog, tvrdio da je Pašalić, pre posete delegacije Crvenog krsta, iz Kulina premeštao zlostavljane zatvorenike u druge vojne zatvore.

Maglov je javnosti poznat kao svedok u slučaju mučanja i ubijanja Srba u splitskom zatvoru Lora, zatim iz procesa za šverc automobila i šećera, kao i za posedovanje droge.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.