Pritvor za sedam vehabija

Izvor: RTS, 05.Feb.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor za sedam vehabija

Sedmorici vehabija koji su uhapšeni u selu Gornja Maoča u akciji "Svetlost" Sud BiH odredio pritvor. Hapšenje vehabija bilo neophodno, poručila specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak.

Sud BiH odredio je jednomesečni pritvor za sedam osoba uhapšenih u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči, zbog sumnji da podrivaju ustavni poredak i teritorijalnu celovitost BiH.

Oni su uhapšeni u velikoj policijskoj akciji, nazvanoj "Svetlost", koju su pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri dana izveli pripadnici svih policijskih agencija u BiH.

Kao razlog za određivanje pritvora Sud je naveo mogući uticaj na svedoke, ponavljanje istog krivičnog dela i remećenje javnog reda i mira.

Pritvor može trajati do 2. marta ove godine.

U Gornjoj Maoči, koju naseljavaju pripadnici vehabijskog pokreta uhapšeni su Nusret Imamović, Safet Barčić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mensud Čekić i Edis Bosnić.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne celine, izazivanje rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Pak: Hapšenje vehabija bilo neophodno

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pak ocenila je da je akcija hapšenja vehabija u BiH bila neophodna i da fundamentalisti moraju biti shvaćeni ozbiljno.

"Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno, država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom", ocenila je Pakova za "Dojče vele", komentarišući hapšenje u Gornjoj Maoči.

Doris Pak je napomenula da u Evropskom parlamentu već duže vreme vlada mišljenje da se mora veoma ozbiljno pristupiti opasnosti koju predstavljaju vehabije.

Prema njenim rečima, EU, u procesu evrointegracija, pridaje veliki značaj funkcionisanju bezbednosnih struktura u zemljama koje pretenduju na članstvo u Uniji i Brisel pažljivo prati razvoj situacije i načine na koje ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosne snage ispunjavaju svoje zadatke.

Predsedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Mirko Okolić rekao je nedavno da je selo Gornja Maoča jedan je od razlog što BiH nisu ukinute vize.

"Vlasti FBiH su digle ruke od Gornje Maoče, i to, navodno, zbog toga što u to selo ne smeju da uđu zbog radikalnih islamista. Činjenica je da su u Gornjoj Maoči izbušene gume na policijskom autu, ali to ne sme biti izgovor za nečinjenje", rekao je tada Okolić.

Okolić je naveo da je "krajnje vreme da neko građanima BiH otvoreno kaže da zbog Gornje Maoče i sličnih mesta širom BiH još nisu dobili bezvizni režim".

Doris Pak je ocenila da pitanje vehabija nije jedino pitanje koje predstavlja problem za bezbednost u BiH.

"Država mora da se pobrine i za sve druge vrste kriminala, kao i za korupciju. BiH mora da popravi situaciju na tom polju, a prema mom mišljenju ona to i čini", istakla je ona.

Šta je Gornja Maoča

Gornja Maoča je potpuno izolovano mesto u kome do sada nisu važili zakoni BiH, živelo se po šerijatskom zakonu, a deca su učila po nastavnom planu i programu Jordana.

Vođa te vehabijske zajednice Nusret Imamović napisao je nedavno na jednom forumu da "samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih ne treba koristiti osim u izuzetnim prilikama i situacijama".

To kontroverzno razmišljanje Imamović je izneo na portalu "Put vjernika", u odgovoru jednom posetiocu, koga je zanimalo da li je greh "opasati se eksplozivom i razneti među grupom kjafira (nevernika)".

"Ovakav vid borbe ne smatramo zabranjenim, ali isto tako ne mislimo da ga treba koristiti kao što se koristi klasično uobičajeno oružje, nego samo u izuzetnim prilikama i situacijama", napisao je Imamović na tom portalu, koji je svojevremeno emitovao i poruke vođe Al Kaide Osame Bin Ladena.

Mediji BiH dovodili su vehabijski pokret u vezu sa islamskim terorističkim organizacijama širom sveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.