Pritisak zbog slučaja Dobrovoljačka

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak zbog slučaja "Dobrovoljačka"

Izjave zvaničnika BiH u vezi sa zločinom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu predstavljaju politički pritisak, ocenjuje Tužilaštvo za ratne zločine. Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadrović naložio da se od Interpola zatraži povlačenje poternica protiv osoba povezanih sa ovim slučajem.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da su izjave najviših predstavnika Bosne i Hercegovine u vezi sa zločinom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine politički pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i na to tužilaštvo i na Tužilaštvo BiH.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović izjavio je da poternice za osumnjičenima povezanim u slučaju "Dobrovoljačka ulica", koje je na zahtev Beograda raspisao Interpol, predstavljaju neprihvatljivu praksu, kojom Srbija želi da destabilizuje prilike u BiH.

"Ova poternice su rezultat političke namere Srbije da destabilizuje prilike u BiH i da ljudima, koji su u vreme rata predstavljali sami politički i vojni vrh, onemogući kretanje", rekao je Sadović u Banjaluci.

Ministar je potvrdio da je Interpol Sarajevo, odmah po prijemu prvih međunarodnih poternica, uputio protestno pismo u kojem se traži da se međunarodne poternice povuku.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je ocenio da je neodrživa odluka ministra bezbednosti BiH Tarika Sadovića u vezi sa povlačenjem poternice Interpola koju je Srbija raspisala zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

"Odluka Sadovića je neodrživa, lična i neodgovorna, jer o ovom pitanju postoji samo stav BiH, ali ni jedan njen organ nije odlučio da se tako uradi", rekao je Dodik.

Predsednik vlade RS je naglasio da poternice Interpola moraju da se sprovode i da je "savršeno jasno da onaj ko ih ne poštuje apsolutno krši pravila internacionalne saradnje po pitanju borbe protiv kriminala".

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo početkom godine pokrenulo istragu o tom slučaju pošto od Tužilaštva BiH dve i po godine nije dobilo obaveštenje o njihovim aktivnostima u slučaju ubistva i ranjavanja vojnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici, prenosi agencije Beta.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Među osobama za kojima su raspisane poternice je i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.

"Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u svakom trenutku bilo na raspolaganju i ostaje na raspolaganju kolegama iz Tužilaštva BiH da kroz kontakte i profesionalnu saradnju, bez političkih pritisaka, reše sva otvorena pitanja procesuiranja ratnih zločina u cilju ostvarivanja pravde u regionu", piše u saopštenju.

Sarajevsko povlačenje poternica

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić saopštio je juče da su intenzivirane aktivnosti na zaštiti državljana BiH za kojima je Srbija raspisala međunarodne poternice.

I Željko Komšić, drugi član Predsedništva, ocenjujnje da je raspisivanje međunarodnih poternica protiv 19 građana BiH zbog sumnje da su umešani u ubistvo i ranjavanje vojnika bivše JNA koji su se povlačili iz Sarajeva "projekt zvaničnog Beograda" i premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadrović naložio je juče Uredu BiH za saradnju sa Interpolom da odmah kontaktira Glavnu kancelariju Interpola u Lionu i zatraži povlačenje poternica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka".

Neposredna saradnja

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je navelo da je sa Tužilaštvom BiH u više navrata ostvarilo saradnju u vezi sa predmetom "Dobrovoljačka". Počevši od 2006. godine, tužilaštva sarađuju na razmeni prikupljenih dokaza. 

"Neposredna saradnja ogledala se i u pružanju pomoći tužiocu Tužilaštva BiH Filipu Alkoku, koji je 20. septembra 2006. godine obavešten da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije obezbedilo veći broj svedoka koji mogu da budu ispitani neposredno u prostorijama tužilaštva u Beogradu", piše u saopštenju.

Alkok je to i učinio između 5. oktobra i 10. oktobra 2006. godine. Potom je Tužilaštvo za ratne zločine 20. aprila 2007. godine, poslalo Tužilaštvu BiH 60 dokumenata dokaza sa kojima raspolaže, o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, navodi se u saopštenju.

"Kako ni posle dve i po godine, Tužilaštvo BiH nije obavestilo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu o svojim aktivnostima, ono je početkom 2009. godine zahtevalo istragu", saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.