Pristup EU prioritet Ankare

Izvor: RTS, 19.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pristup EU prioritet Ankare

Turska će se ove godine približiti Evropskoj uniji. Mi ne tražimo privilegije, već jednak tretman, rekao U Briselu turski premijer Redžep Tajip Erdogan. Brisel traži od Turske da ubrza reforme.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je u Briselu da je prioritet njegove zemlje pristup Evropskoj uniji i da se nada da će Turska ove godine približiti tom cilju.

U prvoj poseti sedištu EU u četiri godine, Erdogan je u susretu sa novinarima rekao da Turska radi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na velikom broju reformi koje je EU zahtevala od nje, uključujući i trgovinske zakone.

EU vrši pritisak na Tursku da ubrza reforme u odlučujućoj godini za njen inače usporen proces pristupanja toj organizaciji.

Rekavši da se nada da će ove godine doći do pomaka, Erdogan je dodao da Turska "ne traži privilegije već jednak i fer tretman", žaleći se da su teme razgovora blokirane iz političkih razloga.

U pregovorima sa Turskom o pristupanju EU do sada je otvoreno 10 od 35 poglavlja, od kojih su zaključena samo dva.

Turska je do sada mnogo puta obećala da će učiniti ono što se od nje traži, ali ništa od toga nije ispunila, ocenjuje se u Briselu.

Brisel od Ankare zahteva da reformiše Ustav, unapredi slobodu govora, obezbedi veća prava za manjine i smanji uticaj vojske.

Među građanima Turske, jedine islamske zemlje koja pregovara o članstvu u EU, vlada veliki skepticizam o pristupu zemlje toj organizaciji.

Premijer je rekao da vlada "radi na tome da ih ubedi", i da će rezultat tih napora biti da će Turci poverovati da je to važno i da će nas podržati u tome".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.